Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da neko temeljno radi na pritisku na srpski narod na Kosovu i Metohiji. Evropljani i Amerikanci u ovom trenutku ne žele nestabilnost, a Kurtiju se žuri iz mnogo razloga, ocenio je Vučić. Narednih dana očekuje odgovor u vezi sa zahtevom Srbije za održavanje sednice SB UN, ali ne veruje da će je odobriti. Povdom oslobađajuće presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Vučić je istakao da je to velika nepravda i užasno loša stvar za našu zemlju, prenosi RTS.

Aleksandar Vučić je izjavio za TV Hepi da neko temeljno radi na pritisku na srpski narod na Kosovu i Metohiji i da smišlja akcije, ali da je ključno šta Srbija može da uradi.

Vučić je rekao da je to izuzetno teško, pogotovo jer je dinar jedina legalna valuta, a da Priština ne može da dobije dozvolu za korišćenje. „Crna Gora može, jer ima dozvolu preko Nemačke. Kosovo nema ništa, koliko je u Crnoj Gori evro legalan, toliko u Prištini nije“, ukazao je Vučić.

Vučić je rekao i da je došao u posed onoga što su dve službe pripremile i da u tom izveštaju piše da je Srbija problem, jer ne priznaje samoproglašenu nezavisnost KiM, jer je tolerantna prema Dodiku, jer je poligon sa kojeg se obraćaju ruski mediji.

Predsednik je ocenio, iako nije siguran, da Evropljani i Amerikanci u ovom trenutku ne žele nestabilnost, a da se Kurtiju žuri iz mnogo razloga.

“On ima jednog savetnika o kojem sam siguran da će biti više reči narednih dana, iz Velike Britanije, Nemca po prezimenu, čija je porodica teško stradala na Kosovu i koji ga vodi ka mnogim od tih rešenja“, rekao je Vučić.

Istakao je da je, ipak, sve to manje-više ništa, u odnosu na podršku koja postoji u određenim zemljama, po principu „ti guraj napred, mi ćemo kao da te kritikujemo, pričaćemo o sankcijama, a suštinskih sankcija neće da bude“.

„Međutim, Amerikanci moram da priznam da su bili nešto više fer od Evropljana, a da li će tako biti u daljem toku ove priče ili ne, to ćemo da vidimo“, rekao je Vučić.

„Ne verujem da će odobriti sednicu SB UN, ali nastavljamo da se borimo“

Predsednik je naveo da narednih dana očekuje odgovor u vezi sa zahtevom koji je Srbija uputila o hitnom održavanju sednice SB UN, koja je tražena zbog otvorenog etničkog čišćenja na Kosovu i Metohiji.

„Ne verujem da će je odobriti“, rekao je Vučić i podsetio da je od 15 članica SB UN devet priznalo samoproglašenu nezavisnost Kosova, a da je za odobravanje sednice potrebna saglasnost devet članica.

Pisma čelnicima najuticajnijih zemalja

Vučić je naglasio da nastavlja da piše pisma, da je napisao već 15, čelnicima najuticajnijih zemalja EU, SAD, Velike Britanije, Kine, Rusije i da su to personalizovana pisma.

„U mnogim svetskim medijima vodi se takozvani specijalni rat protiv Srbije“

Predsednik je primetio da se u različitim medijima vodi takozvani specijalni rat i da se često govori o tome kako će Srbija nekoga da napadne.

Kao primer, naveo je izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je rekao „ako pustimo da Ukrajina izgubi od Rusije, pitanje je šta će biti sa Balkanom“, a iz konteksta se, kaže Vučić, vidi da je mislio na Baltik.

Dan kasnije, nastavio je Vučić, u nemačkom Bildu je izašla njegova slika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sa naslovom, da li je na ovo Bajden mislio, te da će uz pomoć Putina Vučić da izazove rat na Balkanu. „I naravno u tekstu ne postoji ništa. Budalaština do budalaštine. Ali je to jedan deo specijalnog rata koji vode, u kojem nije važno šta je istina, šta nije istina“, rekao je Vučić.

„Uvek mislite da ljudi znaju, naše je da ih upoznamo da pokušamo da kažemo da želimo mir i stabilnost, da ne želimo ratove, da ih nismo napravili.

Dodao je da je na KiM na terenu na delu najpodmuklije etničko čišćenje, kada ljudima život činite neodrživim i nesnosnim. „To je ono što se dešava“, rekao je predsednik i podsetio da je 12 odsto Srba napustilo KiM.

Vučić je rekao da će političke elite zapadnih zemalja pokušati da ubrzaju rešavanje pitanja Kosova i Metohije zbog predsedničkih izbora u SAD i izbora za Evropski parlament.

Ocenio je da se političkim elitama u Evropi žuri, jer su procene da će stranke zelenih i levice dobiti manje glasova nego što su do sada imali.

Predsednik je istakao i da se Zapadu žuri da ubrza rešavanje pitanja KiM, jer nisu sasvim sigurni da Ukrajina može da pobedi Rusiju.

„Pošto nisu sigurni, znaju da može da se dogodi da neko izađe sa pričom o presedanima koji su postignuti na Kosovu. Zbog toga je potrebno Srbiju u taj levak ubaciti i završiti tu priču“, rekao je Vučić.

Post Views: 23

Originalni tekst