(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog Stejt departmenta Džejmsom O’Brajanom da su oko malo čega bili saglasni kada su u pitanju Kosovo i Srebrenica.

„Saglasni smo u tome da je veoma važno da moraju biti očuvani mir i stabilnost, i sa srpske strane ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno, ozbiljno, i rekao kakve sve laži dolaze od onih koji govore o nekakvoj invaziji, ratu, pošto nam ne pada na pamet da u takvim stvarima učestvujemo“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu nakon sastanka.

O svemu drugom, kako je naveo Vučić, imaju različite stavove kada je reč o Kosovu i Srebrenici.

On se zahvalio O’Brajanu što je rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) „strahovito važna obaveza“, koju Priština mora da ispuni.

„Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru i već više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to sa nama“, kazao je Vučić.

Naveo je da prištinska strana nije uradila ništa iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija uradila sve iz Briselskog, čak i određene stvari iz Ohridskog sporazuma.

„Njih ništa od svega toga nije interesovalo, nije obavezivalo, samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu – od ukidanja dinara, pa nas doveli u poziciju da mi predlažemo rešenje kako ćemo da isplaćujemo evre, pa ni to čak neće“, rekao je predsednik Srbije.

Pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O’Brajan izjavio je posle razgovora sa predsednikom Vučićem da će međunarodna zajednica učiniti sve da Priština osnuje ZSO, kao što se obavezala, i da Srbi na KiM budu zaštićeni.

O’Brajan je istakao da je sa Vučićem razgovarao i o dobrom partnerskom odnosu SAD i Srbije.

„Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo“, naveo je O’Brajan.

Dotakavši se i teme Srebrenice, O’Brajan je rekao da je kao mladi advokat radio „na istraživanju zločina u Srebrenici“ kada je tom timu partner bila Vlada Srbije, a cilj je da i sada to bude rezultat – da postoji partnerstvo sa Srbijom i da se svi suoče sa istinom.

„Bio sam mladi advokat, radio na istraživanju ratnih zločina i bio sam deo prvog tima koji su istraživali ubistva u Srebrenici. To je zločin, ali mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni“, rekao je O’Brajan na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Tada su nam snage Vlade Srbije garantovale bezbednost i tada su predstavnici UN bili sa nama dok smo tražili istinu. To radimo i danas, a moramo da se suočimo sa istinom. Bili smo tada partneri i sada treba da budemo“, rekao je američki diplomata.

Post Views: 32

Originalni tekst