I dalje su velike šanse da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope (SE), potreban im je 31 glas, a procene su da će imati između 29 i 33 glasa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodao je da su stvarni cilj i prijema Kosova i Rezolucije o Srebrenici (od kojih obe očekuje da budu usvojene) nove tužbe protiv Srbije i naplata ratne štete, te najavio da će se Srbija kandidovati za nestalnu članicu SB UN, piše N1.

Vučić se medijima obraća iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon dolaska iz Njujorka.

„Umesto obligation stavljena je reč commitment, što nam ostavlja malo prostora. Tačka dva je prijem tzv. Kosova u SE i tu se vodi jedna kampanja fleksibilnog tumačenja svojih obaveza od strane Prištine. I istovremeno tu je i sprovođenje različitih zavereničkih teorija o krivici srpskog rukovodstva zašto Kosovo neće sa ogromnom izvesnošću postati članica Saveta Evrope“, rekao je on.

Šanse da Kosovo postane članica SE su i dalje velike, naglasio je.

„Prva sekvenca je bilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali dolazi do izmene tih uslova nakon ‘čudne posete Atini’, te gospođa Bakojani ne spominje više sprečavanje eksproprijacije, formiranje tzv. vojnih i policijsih stanica, niti ZSO“, rekao je Vučić.

On je optužio nemačke novinare i aktiviste da pravdaju to da „Kosovo ne može da formira ZSO, jer srpskih opština nema“, što Vučić kaže da nije tačno.

„Motiv Prištine da uđe u SE jesu nove tužbe protiv Srbije“

Vučić je kazao kako se ćuti na kršenje elementarnih i ljudskih principa na Kosovu.

„Nikakav motiv Prištine nije zaštita Srba i manjina, već je Vjosa Osmani rekla da je glavni motiv ‘da porodice imaju pristup Evropskom sudu za ljudska prava da tuže Srbiju za povredu prava na život njihovih najmilijih, za povredu prava na ljudsko dostojanstvo i druga prava na koje članovi porodice imaju pravo’. Dakle, svima koji govore da mi time dobijamo nešto, da jasno stavimo do znanja da članstvo u SE ima smisla samo sa podizanjem novih tužbi i optužnica protiv Srba i Srbije. Zato se borimo da do toga ne dođe. Da li ćemo uspeti, teško, ali ni ta borba za njih nije laka. Treba im minimum 31, verujemo da će imati između 29 i 33, dakle stvari su na ivici“, rekao je Vučić.

Poređenje Srebrenice i Ruande

Vučić je rekao da Amerikanci znaju da „ono što se dešava u Generalnoj skupštini UN brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“.

On je pročitao član pet iz Ustava BiH, tačnije odeljak o neophodnom konsenzus unutar

„U Generalnoj skupštini UN će se prvi put odlučivati o nekom aktu za koju ne postoji saglasnost unutar konstitutivnih naroda te zemlje. Za rezoluciju u genocidu u Ruandi 2003. godina nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi, Hutija i Tucija, već i čitavog afričkog kontinenta, te je predlog rezolucije iznela Afrička unija. Oni su dakle sproveli unutrašnje konsultacije, široke regionalne i kontinentalne konsultacije. A ovde niko od nas nije imao pojma o ovome, prvi put saznajemo 26. marta od naših nemačkih partnera koji nam kažu da na tome rade već osam meseci“, tvrdi Vučić.

Vučić je pitao američke partnere zašto dozvoljavaju kršenje Dejtonskog sporazuma.

„Oni su pametniji, povukli su se, iako će glasati za, ali ćute jer im je jasno da se ovim krši Dejtonski sporazum“, odgovorio je on.

„Znamo da ćemo izgubiti u UN, jasno je da je cilj rezolucije ratna odšteta i nove tužbe“

On je rekao da je razgovarao bilateralno sa 22 premijera širom sveta, šest  zvaničnika UN, predstavnicima ukupno 111 zemalja u UN.

„Juče im je više zemalja reklo da neće glasati za rezoluciju, jer su saslušali predsednika Vučića, pa je krenula regionalna histerija“, rekao je Vučić i citirao izjavu ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića u kojoj je rekao da će tražiti isplatu ratne štete od Srbije, kao i obnovu revizije presude protiv naše zemlje.

Vučić je kazao da je time rečeno da „sve ovo ima za cilj potražnju ratne štete, obnovu revizije presude i nove tužbe u Hagu“.

On je dodao da „zna da ćemo izgubiti u Ujedinjenim nacijama“, te da očekuje da između 11. i 16. maja i pitanja Kosova u SE i Rezolucije o Srebrenici budu usvojene.

„Kandidovaćemo se za nestalnu članicu SB UN“

Ocenio je da će „ovo otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana“.

„Mi imamo presude o genocidima nad Srbima u Jasenovcu i drugim srpskim stratištima. Pa će, kako čujem, i Rusi da pokreću ta pitanja, ali i drugi. U roku od mesec dana po okončanju ovih postupaka (to nije nikakva pretnja), dva NATO kandidata ćemo Litvaniju i Crnu Goru ćemo pobediti u kandidaturi za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN“, rekao je.

Vučić je rekao da u celoj Rezoluciji nema nijednog imena i prezimena, već je reč samo o kolektivnoj krivici.

Si Đinping u Srbiji

On je rekao da 7. i 8. maja predsednik NR Kine dolazi Si Đinping.

„On će posetiti samo tri destinacije, Beograd, Pariz i Budimpeštu. Otvorićemo brojne teme i sa naše strane biće inicirani projekti ubrzanog tehnološkog razvoja, od robotike, satelita, letećih automobila. Nama su danas stigli vozovi iz Kine koje ćemo koristiti. Za tri, četiri meseca završavamo prugu Beograd-Subotica“, rekao je on.

On je rekao da će 1. maja položiti kamen temeljac za nacionalni stadion u rejonu EXPO.

Post Views: 21

Originalni tekst