TEMELJ NA KOME ĆE SE RAZVIJATI INOVACIJE U BIO4 KAMPUSU

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, dr Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merck dr. Fransoa Feg, potpisali su danas Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 Kampusom. Ovaj Memorandum je i potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji.

„Izuzetno smo zadovoljni danas što se kompanija Merck, jedna od najvažnijih svetskih naučno-tehnoloških kompanija, priključila našim naporima da kroz BIO4 Kampus baš u Srbiji napravimo novi naučno-istraživački centar u Evropi. Vlada Srbije i kompanija Merck radiće zajedno kako bi Srbija postala međunarodno prepoznata u oblasti bioekonomije, i kako bi kroz razvoj medicine naši građani, ali i svi ljudi sveta, imali bolju dijagnostiku i pristup inovativnim lekovima“, izjavila je dr Jelena Begović, Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i  istakla da je kompanija Merck svetski značajna a da je njen doprinos nauci i inovacijama tokom više od 350 godina tradicije ogroman.

Ministarka se zahvalila kompaniji Merck na stalnom uvođenju inovacija i u Srbiji, a naročito na tome što je kompanija Merck u poslednjih deset godina donirala oko milion evra za lečenje onkoloških bolesti u Srbiji čime se potvrđuje posvećenost ove kompanije našoj zemlji.

„Ponosni smo što danas sa Vladom Srbije postavljamo temelj na kome će se graditi buduće inovacije u ovom delu Evrope, ali i što ćemo nastaviti našu misiju da pomažemo „stvaranju, unapređenju i produžetku života – ujedinjeni za pacijente“ u Srbiji, kroz blisku saradnju sa državom“, izjavio je dr. Fransoa Feg, direktor za srednju Evropu u kompaniji Merck i senior potpredsednik i dodao „Raduje nas što vidimo ubrzanje Srbije u biotehnološkim i biomedicinskim istraživanjima, za koja mislimo da će značajno unaprediti i preoblikovati naš svet“.

Tokom potpisivanja predstavljeni su i zajednički projekti koji će doprineti unapređenju naučnih istraživanja i podsticanje inovacija, ulaganje u naučnike, njihov razvoj i jačanje međunarodne saradnje, čime će doprineti daljem napretku nauke i tehnologije u zemlji.

Kompanija Merck posvećena je nauci i sa Vladom Republike Srbije radiće na tome da svoje resurse približi i naučnicima u Srbiji, pa su tako deo Memoranduma postali i svetski projekti kompanije posvećeni razvoju nauke. Naša naučna zajednica dobiće mogućnost učešća na konferenciji Uvid u budućnost, koja svake godine okuplja desetine dobitnika Nobelove nagrade i inovatore iz celog sveta. Kompanija Merck se, 2018. godiine, na ovoj koneferenciji obavezala da će narednih 35 godina dodeljivati nagradu Uvid u budućnost za najbolji naučni projekat za doprinos inovacijama u nauci vrednu milion dolara. Zatim učešće na projektu Kup Inovacija koji okuplja studente i postdiplomce iz celog sveta da se sastanu u sedištu kompanije Merck kako bi učili od profesionalaca, povezivali se, razvijali poslovne planove i takmičili se za novčanu nagradu. Memorandumom je obuhvaćen i projekat Kocka radoznalosti, mobilna laboratorija sa interaktivnim eksperimentima koja omogućava učenicima osnovnih škola da postavljaju pitanja i razgovaraju o mogućnostima buduće karijere u naučnim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim (STEM) oblastima, kao i mogućnosti saradnje sa divizijom Merck Life Science koja proizvodi laboratorjske materijale i opremu neophodne za naučna istraživanja i razvoj.

Post Views: 4

Originalni tekst