S. D.danas 09:01

Foto: EPA-EFE/MARCEL VAN HOORN

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kritikovala je krajnju desnicu nazivajući ih „Putinovi zastupnicima“ i istovremeno odbila da isključi saradnju sa drugim desničarskim nacionalistima uoči evropskih izbora u junu, prenosi Gardijan.

Fon der Lajen traži drugi petogodišnji mandat na čelu Komisije, u predstojećoj preraspodeli najviših mesta u EU koja sledi nakon evropskih izbora.

Na debati u Mastrihtu u ponedeljak sa rivalima iz celog političkog spektra, Fon der Lajen je krenula u napad na ekstremno desničarsku grupu Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu, koja ujedinjuje francuski nacionalni skup, Alternativu za Nemačku (AfD) i Danska narodna partija.

Očekuje se da će ID grupa ostvariti značajan napredak na izborima za Evropski parlament 6. i 9. juna i čak bi mogla postati treća najveća sila, ugrožavajući ključne politike EU kao što su podrška Ukrajini, klimatske akcije i proširenje.

Obraćajući se predstavniku krajnje desnice Andersu Vistisenu iz Danske narodne partije, fon der Lajen je optužila svoje saveznike u AfD-u da podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da njihov izborni program odražava „laži i propagandu Putina“.

„Veoma je važno da ne smemo da skrenemo pažnju sa pravog problema: a to su Putinovi zastupnici koji pokušavaju da unište iznutra dezinformacijama i polarizacijom. I večeras ovde vidimo primer“, rekla je fon der Lajen, pokazujući na Vistisena.

Mnogo opreznija je bila, međutim, u pogledu zatvaranja saveza sa tvrdolinijalnom konzervativnom grupom evropskih konzervativaca i reformista, koja ujedinjuje partiju Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni, poljsku stranku Pravo i pravda i špansku krajnje desničarsku stranku Vox. „Umnogome zavisi od toga kakav je sastav parlamenta i ko je u kojoj grupi“, rekla je fon der Lajen.

Predviđa se da će Evropska narodna partija desnog centra Von der Lajen ostati najveća snaga u Evropskom parlamentu, a prati je Partija evropskih socijalista na izborima na kojima se očekuje da će i levi centar i Zeleni izgubiti tlo pod nogama.

Dok se osam kandidata koji učestvuju u debati izjasnilo da su zainteresovani za vođenje Evropske komisije, Fon der Lajen je jedina koja ima ozbiljnu šansu za funkciju, navodi se.

Tokom 90-minutne debate, pokazala je strastveniju stranu od svoje uobičajene javne ličnosti, posebno kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu i rat između Izraela i Gaze.

Ona je kritikovala sugestiju kandidata radikalne levice Valtera Bajera da bi rat u Ukrajini mogao da se završi ako obe strane pregovaraju. „Umorna sam to da slušam“, rekla je ona, napominjući da je bila sedam puta u Ukrajini i da je videla vreće sa leševima u Buči, gde su stotine civila ubile ruske snage.

„Ako želite da okončate ovaj rat, Putin samo mora da prestane da se bori i tada je rat gotov“.

Osvrćući se na rat u Gazi, gde se suočila sa kritikama sa levice zbog stava EU prema Izraelu, ona je rekla da Izrael ima „pravo da se brani u granicama humanitarnog prava i međunarodnog prava“, dodajući da je to „nepodnošljivo“ i „neprihvatljivo“ je videti koliko nevinih civila umire, posebno dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst