Ko su ministri u Vladi Srbije je već izvesno vreme nevažna stvar jer većinu odluka donosi jedan čovek, saglasili su se gosti večerašnjeg „Utiska nedelje“, ali su ocenili da su određena imenovanja ipak pokazatelj određenih odnosa moći u vladajućoj koaliciji. Komentarišući predstojeće izbore, gosti su se složili da je problem što se opozicija podelila, ali su imali različite procene kakve ima šanse.

Dok Dušan Milenković smatra da još postoje mogućnost da se u pojedinim sredinama nešto promeni, Željko Bodrožić veruje da je propuštena šansa za jedinstvo u Beogradu, a Milan Ćulibrk poziva opoziciju da još jednom sedne za sto.

„Realno nije važno ko je premijer, on je taj program dobio unapred. Čuli smo ga u januaru kada je predstavljan čuveni ekonomski program nazvan ’Skok u budućnost’. Ministri više izgledaju kao državni sekretari koji treba da ispune nalog koji im je dao jedan čovek“, ocenio je Milan Ćulibrk, urednik ekonomije u nedeljniku „Radar“.

On je podsetio da je predsednik države Aleksandar Vučić otišao u Pariz i tamo dogovorio nabavku vojnih aviona, a da se pri tome uopšte nije pitao vojni vrh, kao i da svakodnevno tokom svojih obraćanja obećava privredni rast, visoke plate i penzije, a da to uopšte nije njegov posao.

„Da li iko zna ko je Adrijana Mesarović, Slobodan Cvetković, Rade Basta ili pak Anđelka Atanasković? To su četiri poslednja ministra privrede za koje većina građana ne zna šta su radili“, upitao je Ćulibrk.

Priznao je da je za novu ministarku privrede prvi čuo prilikom predstavljanja vlade.

„Verovatano imamo mnogo razvijenu privredu, čim za ministre nisu čuli oni koji se bave 30 godina ekonomijom“ zaključio je Ćulibrk.

„Da li će Darko Glišić dobiti u nadležnost EXPO“

Politički konsultant Dušan Milenković saglasio se delom sa Ćulibrkom da u smislu donošenja odluke u većini slučajeva u Srbiji nije važno ko su ministri.

Međutim, ukazao je da sastav vlade pokazuje odnose moći u samoj vladajućoj koaliciji i kako se ko od pojedinaca u tom kontekstu kotira. Naveo je primer Siniše Malog kao dugogodišnjeg ministra finansija, za koga veruje da se pita dosta kada je u pitanju trošenju državnog budžeta.

„Interesatna su i određena usmerenja koja smo dobili kroz ekspoze premijera. Stavljen je veliki akcenat na namensku industriju i time je pokazano opredeljenje države da se mnogo ulaže u namensku proizvodnju i da se to prodaje zbog dva velika sukuba u svetu. Za ministra odbrane je došao Bratislav Gašić, znači on će da upravlja tim usponom namenske industrije“ objasnio je Milenković.Za njega je važan pokazatelj i to što je Goran Vesić ostao na mestu ministra građevine, jer se u tom resoru troši mnogo državnog novca.

„Interesatno je zašto je Darko Glišić, kao glavni stranački operativac naprednjaka, ušao u vladu. Preuzeo je Ministarstvo za javna ulaganja, koje nije bilo toliko politički značajno u poslednje vreme. Mislim da ćemo uskoro dobiti odgovor ukoliko se promeni nadležnost tog ministarstva, odnosno ako dobije EXPO, koje je sada pod Vesićem“, naglasio je.

Prvi test za novog ministra informisanja

Za Željka Bodrožića, predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, činjenica da je za ministra informisanja postavljen Dejan Ristić koji nije iz novinarske struke, pokazatelj da vlast i dalje ne smatra da u „toj oblasti išta treba da se popravi“. Podsetio je da prethodni ministar informisanja nije imao čak ni državnog sekretara zaduženog za medije.„Prvi test za Ristića biće da krene u proceduru izbora novog REM-a. Može da pokaže da je drugačiji, da taj proces izbora bude javan, da se poštuje šta kaže struka i, na kraju, da se primeni zakon, što njegov prethodnik nije uradio“, istakao je Bodržić.

I Ćulibrk se složio da će novi ministar informisanja vrlo brzo pokazati da li šta namerava da uradi u ovoj oblasti.

„Zaboravili smo čemu mediji služe. Televizije sa nacionalnom frekevecnije su se bukvalno pretvorile u propagandnu mašineriju usmerenu da SNS sačuva vlast, oni samo prenose izjave zvaničnika kao da su Sveto pismo“, upozorio je Ćulibrk.

Originalni tekst