Betadanas 23:55

U Rusiji degradiran pravoslavni sveštenik koji je obavljao crkvenu službu na pogrebu Navaljnog 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Patrijarh ruske pravoslavne crkve degradirao je sveštenika Dmitrija Safronova koji je učestvovao u crkvenoj službi na pogrebu pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, javlja danas Asošijeted pres.

Safronov je učestovao u pogrebnoj ceremoniji i na komemoraciji povodom 40 dana od smrti Navaljnog, što je važna pravoslavna tradicija u Rusiji.

Moskovska dioceza saopštila je preko sajta da je degradirala Safronova – on više nije sveštenik nego čitač psalma. Takođe mu je oduzela pravo da daje blagoslove i nosi mantiju u naredne tri godine.

Dobio je i premeštaj u drugu crkvu, doduše u istom gradu, u Moskvi.

К Алексею на кладбище несколько раз приходил священник, Дмитрий Сафронов, служил панихиды. Я очень ему благодарна. 15 апреля патриарх Кирилл и РПЦ запретили его в служении на 3 года. Давайте поможем ему и его семье. Вот карта его матери: 2202200821176631 pic.twitter.com/0BSgMofYas

— Yulia Navalnaya (@yulia_navalnaya) April 24, 2024

Nema nikakvog objašnjenja za odluku koju je potpisao patrijarh Kiril, ključni saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je bio ljuti protivnik Putina, i umro je u zatvoru u udaljenoj kažnjeničkoj koloniji na Arktiku služeći 19-godišnju kaznu zbog navodnog ekstremizma. Uzrok smrti je nerazjašnjen, ali saveznici umrlog političara tvrde da je za njegovu smrt kriv Kremlj.

Vlasti su isprva čak odbijale da predaju telo Navaljnog njegovoj majci.

Safranov je potpisao javni poziv da se telo vrati porodici.

Udovica Navaljnog, Julija, zahvalila se javno preko društvene mreže Iks Safranovu zato što je njenom pokojnom mužu došao na grob i pozvao pristalice da donacijama pomognu njegovoj porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.

– Marko Nastić, di džej

Originalni tekst