Betadanas 23:30

U Kolumbiji protesti protiv predsednika Gustava Petra 1Foto EPA-EFE/Luis Eduardo Noriega Arboleda

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je danas u velikim gradovima Kolumbije protiv levičarske vlade predsednika Gustava Petra, čija je popularnost znatno opala posle 20 meseci na vlasti.

Demonstranti su protestovali i protiv nasilja koje se nastavlja uprkos mirovnim pregovorima sa oružanim grupama.

Protesti su organizovani na poziv medicinskih organizacija, opozicije, centrističkih političkih snaga i bivših saveznika koji odbijaju nekoliko reformi, uključujući i vladin plan za nacionalizaciju zdravstvenih usluga.

„Glasao sam za promene, za Petra, ali mi smo i dalje u istoj situaciji. Demonstriram jer mislim da Kolumbija još uvek ima nade i volim svoju zemlju“, rekao je za Frans pres jedan demonstrant.

U Bogoti uprkos kiši okupilo se nekoliko desetina ljudi, a protesti su održani i u Kaliju, Medelinu, Barankilji i Bukaramangi, gradovima širom Kolumbije.

Jedan od reformskih projekata, zdravstvo, podelio je zemlju. Petro želi da smanji učešće privatnog sektora u pružanju zdravstvenih usluga i poslednjih dana je intervenisao u nekoliko organizacija koje služe kao posrednici između države i bolnica, kako bi kontrolisao njihove budžete.

Stručnjaci se slažu da je zdravstveni sistem bankrotirao i da ga treba reformisati, ali neki postavljaju pitanje kako vlada to namerava da uradi.

Petro je došao na vlast u avgustu 2020. godine, postavši prvi levičar koji upravlja zemljom kojom tradicionalno vladaju konzervativne stranke.

Prema poslednjim anketama, oko 60 odsto građana je nezadovoljno radom predsednika, koji je izgubio podršku nekih političkih snaga u parlamentu, a i građana koji izlaze na ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. april 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.

– Bilja Krstić, muzičarka

Originalni tekst