Kada se rusko rukovodstvo krajem februara 2022. godine odlučilo da otpočne potpunu invaziju na Ukrajinu, procena da bi ona mogla potrajati sve do proleća 2024. godine – a da joj se čak i tad kraj ne nazire – gotovo da nije dolazila u razmatranje. Ono što je trebalo da bude višenedeljna (po nekim predviđanjima i višednevna) „specijalna operacija“, razvuklo se na višegodišnji rat, koji je za to vreme prolazio kroz različite faze.

Rat u Ukrajini je u februaru zagazio u treću godinu, a presek stanja u kome se u ovoj fazi rata nalaze ruske vojne snage, kao i način na koji se ruska vojska u proteklih 365 dana nosila sa različitim izazovima, decidno je analizirao Centar za strateške i međunarodne studije u svom redovnom godišnjem izveštaju objavljenom ovog meseca.

Izveštaj američke think tank organizacije, bavio se ograničenjima i izazovima sa kojima su se ruske snage suočavale tokom druge godine rata i kojima je Kremlj morao da se prilagođava. A izazova je bilo na pretek.

Najveći problemi za rusko ratno rukovodstvo u drugoj godini rata bili su snabdevanje i proizvodnja oružja za ratna dejstva. Kako invazija na Ukrajinu u punom obimu traje već treću godinu, ruska odbrambena industrija je tragala za raznim načinima da zaobiđe paket sankcija uvedenih početkom rata, i time dobije ono što im je bilo neophodno za povećanje proizvodnje koje je stanje na terenu zahtevalo.

„Od početka invazije na Ukrajinu, ruska vojna industrija bila je primorana da pojača domaću proizvodnju usled gubitaka različitih sistema naoružanja u borbama, ali i usled zapadnih sankcija i ograničenja uvoza. Dok, u prvoj godini rata, Rusija u velikoj meri nije bila u stanju da unapredi domaću proizvodnju, analiza pokazuje da je rusko Ministarstvo odbrane višestruko povećalo proizvodnju tokom druge godine„, navodi se u izveštaju.

Jedno od glavnih unapređenja ruska vojna industrija je postigla na polju proizvodnje civilnih i vojnih dronova, koji se često lansiraju zajedno sa raketama, radi postizanja maksimalne efikasnosti ofanzivnih dejstava. Iako analiza pokazuje da je Rusija zaista povećala svoje kapacitete domaće proizvodnje oružja u 2023. u poređenju sa 2022. godinom, ova zemlja je u velikoj meri nastavila da se oslanja na zalihe iz doba Sovijetskog saveza.

„Mnogi tenkovi stari po 60 ili 70 godina su se obnavljali, popravljali i potom slali u Ukrajinu. Prošle godine je Rusija prešla u fazu dugog iscrpljujućeg rata, ali se istovremeno sve više oslanjala na jeftine i manje kvalitetne sisteme naoružanja„, pokazalo je istraživanje.

Rusija je takođe investirala i u proizvodnju savremenih tenkova, municije i EW sistema, ali kako istraživanje CSIS-a otkriva, na tom polju Moskva ipak nije previše zadovoljna, stoga je primorana da se u tom pogledu oslanja na partnere kao što su Iran i Severna Koreja.

„U oba slučaja, bilo da rekonstruiše starije ili proizvodi potpuno nove sisteme, Kremlj je nastavio da se uzda u uvoz iz partnerskih zemalja preko komplikovane mreže posrednika. Ovo se pokazalo ključnim za održavanje ruske vojske na teritoriji Ukrajine tokom prethodne godine“, piše u izveštaju.

U tom kontekstu, smatra CSIS, tokom 2023. godine Kremlj se preorijentisao sa na „dualnu ili čisto civilnu upotrebu tehnologije“ kojom se snabdeva vojna mašinerija. Posledica toga je to što su se ruski međunarodni dobavljači takođe menjali, a neki od najvažnijih partenra Rusiji postaju Kina, Hong Kong i Turska. Rusija će verovatno nastaviti da prati takve paterne za diverzifikaciju uvoza i tokom 2024. godine.

Ipak, ruska odbrambena industrija se suočava sa brojnim nerešenim pitanjima, koja su postala sve veća kako rat odmiče. Među ovim pitanjima su nerazvijena vojna visokotehnološka industrija, korupcija u oblasti vojnih nabavki i nedostatak radne snage usled ratom izazvane migracije i iscrpljivanja, ocenjuju autori analize.

„Ova godina može se pokazati odlučujućom za ratne napore Kremlja. Rusko Ministarstvo odbrane, uprkos suočavanju sa nizom problema od nedostatka radne snage do ukorijenjene korupcije u oblasti vojne nabavke, biće u stanju da održi domaću proizvodnju oružja i diverzifikaciju uvoza u cilju nastavka vođenja rata. Zapadna, a posebno američka podrška Ukrajini biće odlučujući faktor za obuzdavanje Rusije“, piše u izveštaju.

Post Views: 44

Originalni tekst