Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ukazala je da su svi „prijatelji“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića glasali za rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se poziva na međunarodnu istragu o nepravilnostima na izborima u Srbiji, prenosi N1.

Tepić je, u nastavku polemike sa predsednicom Vlade u tehničkom mandatu Anom Brnabić, na društvenoj mreži X, navela da su za rezoluciju glasale i partije francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednice Evropkse komisije Ursule fon der Lajen, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i španskog premijera Pedra Sančeza.

„Svi Vučićevi ‘prijatelji’ glasali su ZA Rezoluciju o krađi izbora u Srbiji! (…) I kažete nećete im primiti misiju? Baš da vidimo“, navela je Tepić u odgovor na tvit Ane Brnabić.

Vi ama baš ništa ne znate!

Naročito o slobodarskoj borbi!

Ali nećete time sakriti činjenice:

SVI Vučićevi “prijatelji” glasali su ZA Rezoluciju o krađi izbora u Srbiji!

I partija Makrona i fon der Lajen

i Sančeza i Micotakisa…

I kažete nećete im primiti misiju?

Baš da vidimo! https://t.co/AcL1fhdYOL

— Marinika Tepić (@MarinikaTepic) February 10, 2024

Brnabić je prethodno za RTS izjavila da nema nameru ni sa kim da razgovara posle usvajanja Rezolucije EP, i da bi istog trenutka podnela ostavku kada bi neko od nje zatražio međunarodnu istragu o izborima.

Potom je na društvenoj mreži X nastavila polemiku sa predstavnicima opozicije koji su ukazali na to da ona ne bi ni mogla da podnese ostavku jer je mandat njene Vlade završen prestankom mandata Skupštine koja ju je izabrala.

Brnabić je tom prilikom opoziciju nazvala „muvama“, na šta je reagovala Marinika Tepić, ističući da je samo Hitler svoje neprijatelje nazivao “Ungeziefer” – štetni insekti, gamad, bacili, paraziti…

„Stvarno ne znam za insekte, ali znam da bi i Hitler i Himler tražili međunarodnu istragu kako bi ponizili suverenu i nezavisnu Srbiju. Jednako kao 1914. godine“, navodi se, između ostalog, u reakciji Ane Brnabić.

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je, međutim, za N1 da su Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji i ultimatum Austro-ugarske dve istorijske situacije koje su potpuno neuporedive.

„U prvoj, 1914, Austro-Ugarska je samo čekala povod da bi napala Srbiju i krenula u ostvarenje svog plana prodora na Istok. To je bio uvod u objavu rata! Ovo je reakcija demokratskog Evropskog parlamenta na ukradene izbore u zemlji kandidatu za članstvo u EU. To je bila pretnja Austrougarske slobodi Srbije, a sada pretnja slobodi Srbije dolazi iznutra, od vladajućeg režima“, objasnila je Stojanović.

Podsetimo, Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Post Views: 26

Originalni tekst