KINESKI predsednik Si Đinping u dvodnevnoj je poseti Beogradu, a danas će mu biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, gde će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

СВЕЧАНИ ДОЧЕК ИСПРЕД ПАЛАТЕ СРБИЈА: Председник Вучић дочекао кинеског колегу Си Ђинпинга (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Posle ceremonije svečanog dočeka uslediće sastanak dvojice predsednika. Prema planu posete, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine predvođen dvojicom predsednika, a zatim i ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmena potpisanih bitaleralnih dokumenata.

Kineska delegacija broji oko 400 članova. Tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma iz različitih oblasti.

Predsednik Si Đinping i predsednik Vučić će se posle ceremonije obratiti medijima.

Predsednik Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom ispred Palate Srbija, dočekao je kineskog predsednika Si Đinpinga i njegovu Srbiju. Intonirane su himne Kine i Srbije.

Foto: Printskrin

Stigli premijer i ministri

Prisutni su i premijer Miloš Vučević, kao i veliki broj ministara iz Vlade Srbije, Siniša Mali, Irena Vujović, Ivica Dačić, Aleksandar Martinović, Goran Vesić, Dubravka Đedović Handanović, Tomislav Momirović, Maja Popović, Bratislav Gašić. Tu su i ministri Đurić, Miščević, Selaković, Begović, Ristić.

Hiljade ljudi ispred Palate Srbija

Veliki broj građana okupio se ispred Palate Srbije kako bi pozdravili kineskog predsednika.

Postrojena garda: Sve spremno za doček

U toku su poslednje pripreme pred svečani doček ispred Palate Srbija. Srpski gardisti su u stroju.

Poruka dobrodošlice na video bimu kod Skupštine

Na velikom video bimu kod Skupštine Srbije osvanula je poruka dobrodošlice za Si Đinpinga.

– Dobro došli poštovani kineski prijatelji – piše na video bimu na srpskom i kineskom jeziku uz fotografiju kineske zastave.

Poruke za kineske prijatelje širom prestonice

Širom Beograda postavljene su bilbordi sa porukama dobrodošlice za kineske prijatelje.

Veliko interesovanje kineskih medija

Interesovanje za ovaj događaj je ogromno. Pored velikog broja domaćih novinara, prisutan je i veliki broj ekipa kineskih medija.

Sija na aerodromu dočekao predsednik Vučić

Si Đinping je sinoć doputovao u Beograd u pratnji supruge profesorke Peng Lijuan, a na aerodromu Nikola Tesla ga je dočekao predsednik Vučić sa suprugom, Tamarom Vučić.

Serbian Presidential Press Service via AP

Kineskog predsednika dočekali su i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom. Predsednik Si Đingping poručio je sinoć, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korenje u srcu dva naroda i da je uveren da će ova poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

Serbian Presidential Press Service via AP

Vučić: Dolazak Sija ogromna čast za Srbiju

Predsednik Vučić poručio kineskom predsedniku po dolasku u Beograd da je ovom posetom učinio ogromnu čast srpskoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo te zemlje.

– Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha – napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici „buducnostsrbijeav“.

Vučić je Siju poručio da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati makar malim delom za svu podršku koju kineski predsednik nesebično pruža Srbiji.

– Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku – naveo je Vučić.

Si: Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku

– Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu – istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

On je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da dođe u državnu posetu Republici Srbiji na srdačan poziv predsednika Aleksandra Vučića, kao i da Kina i Srbija imaju duboko tradicionalno prijateljstvo.

Naveo je da su bilateralni odnosi od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine ostvarili istorijske rezultate, kao i da su dve zemlje koje vezuje čvrsto političko uzajamno poverenje postigle plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji „Pojas i put“.

On je podsetio da su se dve zemlje dogovorile o sveobuhvatnom međusobnom izuzeću od viza, otvorile direktne letove i potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, a da razmena među ljudima postaje sve snažnija.

– Stojeći na novoj istorijskoj početnoj tački, Kina će raditi sa Srbijom kako bi zajedno ostala posvećena prvobitnoj težnji i zajedno napredovala u otvaranju novog vidika u saradnji Kine i Srbije sa jačim zamahom, većim obimom i višim kvalitetom – naveo je predsednik Kine.

BONUS VIDEO: U ČAST DOLASKA SI ĐINPINGA: Kula Beograd u bojama kineske i srpske zastave

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst