Američki zvaničnici već godinama pominju TikTok – i to u kontekstu rizika po društvo i bezbednost zemlje. Iako je bilo puno priče, a malo rada, ove nedelje, vlada Sjedinjenih Država dobija ovlašćenje da proba da zabrani jednu od najpopularnijih aplikacija u zemlji.

Da li će TikTok zaista biti zabranjen?

Kongres je u utorak usvojio zakon koji je dao ultimatum vlasniku TikToka, kineskom tehnološkom gigantu ByteDance: prodajte aplikaciju kompaniji koja nije kineska u roku od godinu dana ili se selite iz Sjedinjenih Država.

Predsednik SAD Džozef Bajden izdao je saopštenje, nekoliko minuta nakon glasanja u Senatu, i rekao da planira da potpiše nacrt zakona u sredu. Čak i ako to učini, TikTok će verovatno osporiti novi zakon na sudu.

Pravni stručnjaci kažu da potencijalna zabrana, onakva kako je napisana, može da naruši prava Amerikanaca na Prvi amandman tako što će zabraniti aplikaciju koju koriste za slobodno izražavanje.

Pravni stručnjaci takođe upozoravaju da vlada možda prekorači Ustav, targetirajući jednu kompaniju koja joj se ne dopada. Prethodni pokušaji zabrane kineskih aplikacija, uključujući TikTok, nisu ostvareni, pre svega zato što im je prepreka bio sud.

Za zabranu TikToka u Sjedinjenim Državama bi, dakle, trebalo više meseci. Najnovija verzija zakona daje TikToku 270 dana, odnosno 9 meseci, za prodaju drugoj kompaniji. Postoje i odredbe koje predviđaju dodatna produženja od 90 dana, ako se ostvari „značajan napredak“ u prodaji TikToka.

Tokom tog vremena, aplikacija bi verovatno nastavila da radi normalno u Sjedinjenim Državama. 270 dana znači i to da će TikTok nastaviti da radi i nakon predsedničkih izbora u novembru.

Vremenski okvir u originalnom zakonu Predstavničkog doma bio je samo 180 dana, što je moglo da ukine aplikaciju mesec dana pre izbora.

Koliko je verovatno da će TikTok pronaći novog vlasnika na vreme?

Kineska vlada je ranije rekla da će se snažno protiviti prinudnoj prodaji aplikacije. TikTok bi verovatno koštao više desetina milijardi dolara, a malo ljudi ili kompanija ima toliko novca. Kompanije kao što su Meta ili Google verovatno nisu zainteresovane za kupovinu TikToka.

Najverovatniji ishod, dakle, biće vladin pokušaj zabrane TikToka, a sudovi će da odluče da li zabrana krši ustavna prava Amerikanaca.

Zašto žele da zabrane TikTok?

Američki zvaničnici kažu da postoji veliki rizik da kineska vlada od TikToka zahteva da preda podatke njenih američkih korisnika, ili da manipuliše video snimcima prema preferencijama i ciljevima Komunističke partije Kine.

Te zabrinutosti su uglavnom hipotetičke. Američki zvaničnici nisu objavili dokaze da je kineska vlada sistematski manipulisala TikTokom.

Ali ti zvaničnici kažu da je jedini siguran način da se ukloni rizik po nacionalnu bezbednost, to da se ByteDance primora da proda američku verziju TikToka ne-kineskom vlasniku ili da se aplikacija jednostavno izbaci iz Sjedinjenih Država.

Zvaničnici zaduženi za TikTok kažu da tu plikaciju koristi otprilike polovina Amerikanaca i da ona funkcioniše kao televizijski kanal koji je programira sama aplikacija, tako da bi samim tim mogla da utiče na stavove Amerikanaca o izborima ili ratu između Izraela i Gaze.

Zakonodavci su kritikovali generalnog direktora TikToka i zbog širenja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece kroz aplikaciju i zbog potencijalne štete po mentalno zdravlje dece zbog korišćenja društvenih mreža. To se svakako ne odnosi samo na TikTok.

Da li sačuvani podaci sa TikToka, ako dođe do gašenja, mogu da se sačuvaju?

Za sada, iskustvo korisnika bi trebalo da ostane isto, ali oni mogu da počnu sa planiranjem potencijalnog gašenja. Mogu da provere da li njihovi omiljeni kreatori sadržaja imaju i druge mreže, i da ih zaprate tamo.

Ako objavljujete na TikTok-u, uverite se da su vaši video snimci napravljeni uz rezervnu kopiju, tako što ćete otići na svoj profil, Podešavanja i privatnost, Nalog, Preuzmite svoje podatke.

Koje su alternative TikToku?

TikTok klonovi su svuda.

YouTube ima YouTube Shorts, a Instagram reels su takođe kratki vertikalni video zapisi prilagođenih vašim ukusima. Snapchat ima Spotlight.

Ako TikTok zaista bude uklonjen, verovatno će ostale kompanije probati da naprave njegovu alternativu. Isto se dogodilo kada je Elon Mask kupio Tvitter.

Šta to znači za kreatore u aplikaciji?

Ako TikTok nestane, pojedini kreatori i vlasnici malih preduzeća će se suočiti sa pretnjom po svoju egzistenciju. Više od 7 miliona američkih preduzeća prodaje proizvode na TikToku, prema podacima kompanije.

TikTok nije odmah odgovorio na pitanje šta će biti sa poslovima tih kreatora sadržaja nakon zabrane, uključujući i to koliko dugo će plaćeni oglasi nastaviti da se prikazuju i šta će se dogoditi sa CapCutom, aplikacijom za uređivanje videa u vlasništvu kompanije BiyeDance. Trenutno ne postoji način da kreatori prebace svoje pratioce na drugu aplikaciju.

Post Views: 30

Originalni tekst