Predsednik Barselone Đoan Laporta najavio je da će projekat Superlige Evrope svoje premijerno izdanje imati 2025. godine i rekao je da će u njemu učestvovati Inter, Milan, Napoli, Roma, Olimpik Marsej, Benfika, Porto, Sporting, Ajaks, Fejenord, PSV, Anderleht, Briž, ali i svi španski klubovi izuzev Atletiko Madrida.

СУПЕРЛИГА ЋЕ ЗАЖИВЕТИ? Хаос у свету фудбала, нижу се саопштења клубова

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

To je izazvalo lavinu saopštenja klubova koje je Laporta imenovao kao pionire novog takmičenja, a među prvima je reagovala Roma koja je demantovala bilo kakvu vezu sa Superligom.

– Roma još jednom uverava da ne podržava bilo kakav projekat u vezi sa takozvanom Superligom. Klub takođe ističe da nije nije promenio stav u vezi sa ovim, niti je ušao u pregovore o bilo kom projektu izuzev Evropske klupske asocijacije i saradnje sa UEFA i FIFA – saopštio rimski klub.

Slična reakcija došla je i od strane holandskog Fejenorda.

– Insistiramo da se nismo obavezali, niti razgovarali o mogućem formiranju Superlige ili učestvovanju u njoj, kao što su neki inostrani mediji objavili. Prema onome što znam, postoje sumnje oko toga da li je ova inicijativa dobra ideja za klubove i za nacionalne lige. Kroz udruženje klubova, nastavićemo da razmišljamo o budućnosti, o poboljšanjima unutar evropskog fudbala i o jačanju pozicije holandskog fudbala. Nastavićemo da aktivno pratimo situaciju – stoji u pruci velikana iz Roterdama.

Javio se i Olimpik Marsej koji je istakao da ostaje pri svom pređašnjem stavu i podršci UEFA takmičenjima.

– Naša pozicija je već definisana u decembru i nije promenjena-  objavio je jedini osvajač Lige šampiona sa tla Francuske.

Podsetimo, Evropski sud u Luksemburgu doneo je krajem prošle godine presudu kojom je utvrdio da su FIFA i UEFA nezakonito sprečavale klubove da osnuju Superligu.Projekat je prvobitno najavljen u aprilu 2022, ali je negativna reakcija većine evropskih klubova ugušila pokušaj da se novo takmičenje ofotmi. Jedino su Real Madrid i Barselona ostali do kraja verni ovom projektu, ali za sada ne postoji ni jedan klub koji im se javno pridružio.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst