Njujorški sudija danas je odbacio zahtev bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da suzi naredbu o zabrani govora kako bi mogao javno da govori o porno glumici Stormi Danijels nakon što je njeno svedočenje završeno.

Trampov advokat Tod Blanš je tvrdio da je Danijels promenila svoju verziju događaja i istakao da republikanski kandidat ima pravo da odgovori američkom narodu, prenosi Hil, prenosi N1.

“Potrebna mu je prilika da odgovori američkom narodu, a razlozi za ‘geg-naredbu’ su gotovi. Ona više nije svedok“, rekao je Blanš.

Sudija Huan Merčan je odbacio ovaj zahtev, zadržavajući ograničenja koja sprečavaju Trampa da kritikuje zvezdu filmova za odrasle.

“To nije protokol. Razlog što postoji ova naredba je vitriol“, poručio je Merčan.

„Geg naredba“ zabranjuje Trampu da vređa svedoke, porotnike, tužioce, osoblje suda ili porodicu sudije, ali ne zabranjuje Trampu da napadne sudiju ili okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega.

Bivši predsednik i njegov pravni tim su tvrdili da ograničenja krše Trampovo pravo na slobodu govora i naglasili potrebu da on odgovori na političke napade.

“Ovaj sudija mi je oduzeo ustavno pravo na slobodu govora. Ja sam jedini predsednički kandidat u istoriji kome su zapušili usta. Ne žele da pričam“, rekao je Tramp u video snimku objavljenom na mreži Truth Social.

Tokom dva dana u sudnici ove nedelje, Danijels je svedočila da je stupila u seksualni odnos sa Trampom na golf turniru 2006. na jezeru Taho.

Tramp je optužen za za falsifikovanje poslovne evidencije radi prikrivanja da je Stormi Danijels platio 130.000 dolara tokom predsedničkih izbora 2016. u zamenu za njeno ćutanje o njihovom navodnom emotivnom susretu.

Bivši predsednik negira optužbe.

Post Views: 29

Originalni tekst