PARI Sen Žermen je osvojio prvi trofej u ovoj godini pobedom nad Tuluzom (2:0) i tako podigao Trofej šampiona koji se dodeljuje boljem u meču između osvajača titule i pobednika kupa.

СТАРИ ТРОФЕЈ У НОВОЈ ГОДИНИ: Како је Пари Сен Жермен освојио прву титулу у 2024.

Foto: Goran Čvorović

Trofej je, istini za volju, trebalo da bude dodeljen još letos, ali je došlo do organizacionih peripetija, pa su najbolji u kupu i ligi za sezonu 2022/2023. koplja ukrstili tek sada.

Naime, već petnaestak poslednjih godina, još od 2009, sa izuzetkom 2020. zbog pometnje koju je izazvala pandemija korone, „Trofej šampiona“ igra se u inostranstvu, radi bolje promocije francuskog fudbala.

Tako je prošlogodišnje finale trebalo da se odigra u avgustu, u Bangkoku. Ali organizatori su odustali u poslednji čas. Razmišljalo se potom i o SAD, Saudijskoj Arabiji, Kataru… Ništa od toga nije realizovano, pa je, na kraju, izbor pao na – „Park prinčeva“.

To, naravno, nije bilo po volji navijača Tuluza koji su izgubili meč koji, po pravilu, treba da se igra na neutralnom terenu. Samo 2.300 njih je došlo da navija po kiši i lošem vremenu na stadion koji prima blizu 50 hiljada gledalaca, udaljen 700 kilometara od njihove kuće.

Golove za PSŽ su postigli Li Kang In (3. minut) i Kilijan Mbape (44. minut) Mbape je tako oborio još jedan rekord, s najviše postignutih golova za PSŽ na „Parku prinčeva“, ukupno 111, čime je sa trona skinuo Edisona Kavanija. Supertalenat iz Bondija je prethodno u martu prošle godine ostvario rekord najviše postignutih golova za svoj tim u istoriji pariskog kluba.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst