PROIZVODNjA u fabrici Folksvagena u Emdenu u istočnoj Friziji stala je nakon protesta farmera.

СТАЛА ПРОИЗВОДЊА ФОЛКСВАГЕНА

Foto: Ilustracija

„Proizvodnja je danas u zastoju“, rekla je portparolka VW-a u ponedeljak. Putevi do fabrike blokirani su protestima poljoprivrednika. Zbog toga nije bilo moguće da zaposleni dođu na posao. Uticala je na proizvodnju modela sa sagorevanjem.

Planirano je da se proizvodnja električnih automobila ponovo pokrene tek sledeće nedelje nakon božićnih praznika. Nije poznato koliko je zaposlenih tačno pogođeno gašenjem. Proizvodnja je trebalo da se nastavi u utorak.

5.500 traktora ide ka centru Minhena

Trenutno se 5.500 traktora kreće prema centru Minhena, izvestila je policija na društvenoj mreži X, ranije Tviter.

„Izbegavajte čitavo područje koliko god je to moguće“, naveli su gradski zvaničnici.

Zašto se protestuje?

Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u nemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade, koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je „rupa“ od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

– Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije – poručio je poljoprivrednik i vođa sastanka Robert Ilihman.

Zabrinute i bezbednosne službe

Zbog moguće eskalacije ovih protesta poljoprivrednika i njihove radikalizacije zabrinute su i bezbednosne službe.

– Ovo je opasno, trenutno smo zabrinuti da će protesti zaživeti sami po sebi. Biće veoma masovni danas, verovatno najveći protest u posleratnoj istoriji – istakao je službenik državne bezbednosti „Bild“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst