S. D.danas 15: 59

Šta se zna o ćerki Kim Džong Una koja bi mogla da ga nasledi? 1Foto: EPA-EFE/KCNA

Južnokorejska špijunska agencija saopštila je da smatra mladu ćerku severnokorejskog lidera Kim Džong Una njegovom verovatnom naslednicom, piše Skaj njuz (Sky News).

Po prvi put, Nacionalna obaveštajna služba (NIS) saopštila je da Kim Džu Ae, koja navodno ima oko 10 godina, smatra verovatnim naslednikom svog oca.

Kao osnov za za ovakve tvrdenj pozivaju se na analizu njenih javnih aktivnosti i državnih protokola koji su joj dostavljeni.

Bilo je intenzivnih spekulacija o budućoj ulozi Džu Ae otkako je predstavljena spoljnom svetu pre nešto više od godinu dana.

Ko je Kim Džu Ae?

Severnokorejski državni mediji nazivaju je „najomiljenijom“ ili „poštovanim“ detetom Kim Džong Una.

Objavili su niz fotografija i snimaka na kojima je pratila svog oca na javnim događajima, što ukazuje na njen sve veći politički položaj.

Južnokorejski mediji su ranije spekulisali da je ona drugo od troje dece lidera, a da je prvo dete sin. Međutim, analitičari su doveli u pitanje verodostojnost izveštaja.

Severna Koreja, koja je jedna od najtajnovitijih nacija na svetu, nije potvrdila da li Džu Ae ima braću i sestre.

Smatra se da je ona dete koje je američka košarkaška zvezda Denis Rodman nazvao Kimovom ćerkom nakon njegovog putovanja u prestonicu Pjongjang 2013.

Otkrivanje iznenađenja

Ju Ae se prvi put pojavila u javnosti u novembru 2022. kada je sa svojim ocem gledala probno lansiranje rakete dugog dometa.

To je bilo veliko iznenađenje za strane stručnjake jer se ni Kim Džong Un ni njegov otac Kim Džong Il nisu pominjali u severnokorejskim državnim medijima pre nego što su postali punoletni.

Posle njenog šestog javnog pojavljivanja prošle godine, analitičarka Severne Koreje rekla je za Sky News da se pojavljuje „tema“.

Džin H. Li, koja je osnovala prvi biro novinske agencije Asošiejted pres u Severnoj Koreji, rekla je da događaji kojima je prisustvovala obično uključuju „oružje i projektile“.

Ona je rekla da su najupečatljivije slike Džu Ae iz vremena kada je prošlog februara prisustvovala vojnom banketu povodom obeležavanja 75. godišnjice vojske zemlje.

„Kada pogledate ove slike, ona je ispred ili u sredini. Ona je tu. To je kao ova slika oca, majke, ćerke. I mislim da je ono što su ljudi primetili, naravno, prvo i najvažnije bilo: ‘O moj Bože, on predstavlja svoju ćerka’. Šta to znači?“, rekla je za podkast Sky News Daily.

Koliko je verovatno da će naslediti oca?

Kim verovatno veruje da njegova ćerka ima kapacitet i odlučnost da ga nasledi na mestu lidera, kaže analitičar privatnog instituta Sejong u Južnoj Koreji.

Čeong Seong-Čang je rekao da je gojaznost severnokorejskog lidera toliko ozbiljna da „neće biti iznenađujuće čak ni ako mu sutra nešto zdravstveno bude loše“.

„Prateći svog oca na velikim događajima, kao da uči kraljevstvo i gradi ljudsku mrežu u nežnoj dobi“, rekao je on.

Šta se zna o ćerki Kim Džong Una koja bi mogla da ga nasledi? 2
Foto: EPA-EFE/KCNA

Međutim, obaveštajna služba Južne Koreje ima nejednaku evidenciju kada je u pitanju potvrđivanje tamošnjih događaja.

Takođe nema zvaničnih komentara severnokorejskih državnih medija o planu sukcesije.

U prošlosti su južnokorejski vladini zvaničnici upozoravali da je prerano da se Džu Ae posmatra kao naslednica njenog oca, s obzirom na relativno mlade godine gospodina Kima – on u ponedeljak puni 40 godina.

Takođe je naveo strukturu moći u Severnoj Koreji u kojoj dominiraju muškarci. Od svog osnivanja 1948. Severnom Korejom vladaju uzastopni muški članovi porodice Kim.

Kim bi možda želeo da svoju porodicu prikaže kao ‘kao britansku kraljevsku porodicu’

Govoreći na podcast Sky prošle godine, analitičarka Li je rekla da su nastupi Džu Ae „negovanje porodice Kim, monarhije i dinastije“.

„Sigurna sam da u nekom delu postoji strategija pokušaja da se prikažu, kao kraljevska porodica u Ujedinjenom Kraljevstvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst