Radio Slobodna Evropadanas 08:03

SPC “oštro upozorava” vlasti u Crnoj Gori da ne usvajaju promene rodnog identiteta: Zakon ocenjuju kao “sulud i besmislen” 1Foto: rtcg.me

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) oštro je upozorila vlasti u Crnoj Gori da ne usvajaju Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, čiji je nacrt pripremilo Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

Zakon ocenjuju kao sulud i besmislen, poručujući da o tom pitanju ne sme biti pogađanja. Zakon definiše samoodređenje i rodni idenitet.

Samoodređenje je pravo svake osobe da samostalno odlučuje o svom rodnom identitetu, koji je lični doživljaj i ne mora poklapati sa polom pripisanim po rođenju.

Nacrtom se propisuje pravo crnogorskim državljanima da promene oznake pola, imena i matičnog broja, uključujući i deci starijoj od 15 godina ukoliko su roditelji saglasni.

Zabrinjava najava crkve da utiče na procese donošenja zakona koji su u domenu ljudskih prava, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor nevladine organizacije Spektra Jovan Ulićević.

„To je posebno zabrinjavajuće ako se uzme u obzir stav SPC da su se upravo borili za uticaj da oblikuju društvo, što se kosi sa principom sekularnog društva“.

Crna Gora je, naime, po Ustavu sekularna i građanska država.

I direktor organizacije Queer Montenegro Miloš Knežević saglasan je da crkva treba da zakonske propise prepusti nadležnima.

„Ocjenjujući odredbe zakona besmislenim i suludim, SPC zapravo ograničava napredak ka inkluzivnijem i tolerantnijem društvu koje poštuje ljudska prava svih“.

Poručuje i da je vrijeme da crkva prihvati činjenicu da LGBTIQ osobe žive u Crnoj Gori. SPC godinama u javnim istupima saopštava izrazito negativne komentare i stavove o LGBT populaciji.

Veoma je bila kritična i prema Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je usvojen 2020. godine.

Šta kaže SPC?

Navodeći da su se litijama 2020. borili za pravo da iskažu šta je po mišljenju crkve dobro, a šta loše za javni moral i napredak društva, iz Mitropolije su ocenili neprihvatljivim da dete određuje svoj pol „nasuprot onom koji je dobio od Boga“.

Kako navode „crkva Hristova ima razumijevanja za osobe koje su promijenile pol iz saosećanja prema ličnim patnjama i emotivnim traumama“, ali ne razumeju donošenje zakona koji „takvu traumu širi na celu populaciju“.

I ne samo da ne razumijemo i protestujemo, nego ćemo preduzeti sve zakonom propisane radnje da „ovu sramotu i bruku udaljimo iz zone ozbiljnog ljudskog razgovora i odlučivanja“, navode iz Mitropolije.

Oni su pozvali pravoslavne ministre i poslanike, da ovaj nacrt stave na mjerilo svojih verskih ubjeđenja, a ne na kantar, kako su naveli, trenutne materijalne i političke koristi.

„Nadamo da će javnosti biti jasan ovaj naš iskaz o vrednostima oko kojih nema pogađanja“, zaključili su iz SPC.

Crkvi problematična starosna granica

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava je naime sredinom februara na javnu raspravu stavilo Nacrt zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja.

Komentarišući činjenicu da SPC posebno problematizuje pravo djece starije od 15 godina da uz saglasnost roditelja promene oznaku pola, Ulićević napominje da je ta granica uobičajena u crnogorskom, ali i drugim pravnim sistemima.

Istakao je kao primjer Zakon o ličnom imenu, koje takođe predviđa da dijete tog uzrasta može odlučivati o promeni ličnog imena uz saglasnost roditelja.

Ulićević, koji je član radne grupe za izradu nacrta zakona, kazao je i da su ljekari iz oblasti mentalnog zdravlja smatrali da je to odgovarajuća starosna granica.

Šta još predviđa nacrt zakona?

Osim promjene oznake pola, imena i matičnog broja, zakon predviđa zabranu stavljanja naznake o promjeni pola na novi dokument.

Ministarstvo je vodilo računa i da, na primer, promjena oznake pola kod roditelja ne smije negativno uticati na odluku institucija o roditeljskim pravima ili starateljstvu nad djecom.

Ono što je posebno zabranjeno zakonom je tražiti da osoba koja traži promenu oznake pola obavlja preglede ili pruži dokaze o obavljenim medicinskim pregledima i intervencijama.

Ova odredba je posebno uznemirila SPC.

Iz SPC ističu da ne razumiju izričitu zabranu traženja od osobe da obavi pregled ili pruži dokaz da je on obavljen.

„Medicinski pregled, koji se traži kao uslov mnogo banalnijih životnih situacija, sada se izričito zabranjuje kao preduslov promjene rodnog identiteta“.

Sagovornik RSE, Jovan Ulićević, smatra da je Mitropolicija SPC pogrešno protumačila odredbe nacrta zakona.

„Jer on ima za cilj da omogući svima pravo na samoodređenje kao preduslov za dostojanstven život, da ukine nehumanu praksu prinudne sterilizacije i olakša svakodnevni život onima koji će ga koristiti. Ne oduzimajući ništa onima koji neće“.

Iz Ministarstva su napomenuli da se upavo transrodne osobe i dalje suočavaju sa procesom sterilizacije kako bi promenile oznaku pola u dokumentima.

S tim u vezi, usvajanje zakona omogućiće transrodnim osobama promjenu oznake pola i matičnog broja u ličnim dokumentima bez obaveze da prethodno obave medicinske intervencije.

Iz Ministarstva su za RSE kazali da je svrha zakona da se svakom omogući da živi u skladu sa svojim rodnim identitetom u cilju njihove dobrobiti i mentalnog zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst