Jian G. uhapšen je u Drezdenu u noći između ponedeljka i utorka je mu, prema informacijama ARD, državno tužilaštvo prebacuje da je navodno bio agent kineske obaveštajne službe.

Prema pisanju DW, ovaj slučaj ima naročito pikantnu političku dimenziju jer je Jian asistent Maksimilijana Kraha, evropskog poslanika desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i nosioca te liste na izborima za Evropski parlament u junu.

Istražitelji sumnjaju da je Jian G. koristio svoju poziciju u Krahovom kabinetu kako bi prosleđivao poverljive informacije kineskom Ministarstvu bezbednosti, a sumnja se da je posebno motrio na kineske disidente u Nemačkoj.

Kako navodi javni servis, Jian G. je poznat nemačkim organima još od pre desetak godina. Tada se navodno nudio nemačkim službama kao informant, ali nije došlo do saradnje, jer procenjeno da je nepouzdan i da može istovremeno služi i Kini.

Putovanje u Kinu

Jian G, koji živi u Drezdenu i Briselu zbog posla, ima kineske korene i već nekoliko godina nemačko državljanstvo. U Drezden se doselio 2002. kao student, a onda se bavio biznisom, piše DW. Kratko je bio član Socijaldemokrata.

Sa političarem AfD-a Krahom se navodno upoznao prilikom osnivanja jedne firme, pošto je Krah u Drezdenu radio kao advokat.

Prošle godine je portal t-online prvi pisao o čudnovatim vezama Kraha sa Kinom, pominjući i njegovog asistenta Jiana G. Krah je zaposlio tog čoveka kao svog asistenta 2019, kad je postao evropski poslanik.

Kako piše nedeljnik Cajt, nedugo potom je Krah putovao u Kinu u pratnji svog asistenta, i veruje se da je tada Jian G. i počeo da špijunira.

Drugo hapšenje u 24 sata

On je godinama aktivan u kineskom opozicionom pokretu u Nemačkoj i navodno je ta poznanstva koristio da bi špijunirao za kinesku službu.

Hapšenje Jiana G. bilo je drugo u roku od samo 24 sata pod sličnim sumnjama.

U ponedeljak su u Nemačkoj uhapšena dvojica muškaraca i jedna žena pod sumnjom da su takođe povezani sa kineskom službom. Koliko je poznato, njihov slučaj nema veze sa slučajem Jiana G.

Prema pisanju DW, njih troje – nemački državljani Tomas R. i bračni par Hervig i Ina F. – su preko jedne firme imali saradnju s nemačkim naučnicima, a navodno su Kinezima prosleđivali informacije o novim tehnologijama koje se mogu upotrebiti u vojnom domenu.

Post Views: 12

Originalni tekst