Kompanija Kentkart traži 17 miliona odštete od Grada Beograda. Traži i međunarodnu arbitražu zbog jednostranog raskida ugovora, posle koga je ostala bez posla naplate karata u javnom prevozu. Onaj koji je odluku doneo je samouveren i kada je u pitanju ishod arbitraže i kvalitet javnog prevoza u Beogradu.

Malo malo – pa na beogradskim ulicama gore autobusi. Otakzuju im i kočnice. Otpadaju točkovi. Jedan zalutali točak nedavno je usmrtio ženu.

N1 pitao je građane kako su zadovoljni gradskim prevozom.

„S obirom na to da prevoz ubija naše sugrađane nisam apsolutno zadovoljan“.

N1: Čime još niste zadovoljni?

„Pa samim kvalitetom“.

Beograđani možda nisu, Aleksandar Šapić je zadovoljan.

„Meni niko nije verovao da ćemo podići broj karata i da će javni prevoz da funkcioniše bolje nego što je ranije bio“, rekao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

A građani kažu ovako:

„Pa dobro, mogli bi da budu bolji autobusi“.

„I unutra je sređen autobus i ove oznake za koliko stiže autobus, sve“.

N1: Zadovoljni ste?

„Jesam“.

„Nikako“.

N1: Zbog čega?

„Manji broj autobusa ima na ulicama, a moglo bi da bude bolje“.

Da će biti bolje, Šapić je obećao pre više od godinu dana. Tada jednostrano raskida ugovor sa Kentkartom i validatore šalje u prošlost. Sadašnjost je da turska firma traži međunarodnu arbitražu protiv Srbije. Šapić ponov nije zabrinut.

„Mi ćemo dati dokaze da je ugovor bio štetan po grad“, poručio je Šapić.

Postoje dokazi i o nepristojnoj ponudi Kentkartu. Audio snimak Šapićeve desne ruke, šefa njegovog kabineta Nenada Milanovića.

„Ja sam bio zagovornik toga da idemo u proces javne nabavke. Nameštene javne nabavke za Kentkart. Ukoliko se ne dogovorimo do petka do 12h, ukoliko ne dođete da potpišemo ugovor o raskidu, mi ćemo izaći sa informacijama koje imamo i ti ćeš biti označen kao neko ko je upropastio javni prevoz u Beogradu“, pretio je Šapićev šef kabineta, čuje se na snimku.

Diletantski. Tako način na koji je raskinut ugovor sa turskom kompanijom, ocenuuje profesor Božo Drašković.

„Ja se plašim da postoji dosta problema u načinu ugovaranja i načinu raskidanja tog ugovora koji će dati dosta prostora protivničkoj strani da naplati od Srbije oko 17 miliona evra. Tu spada i odšteta i niz drugih stvari. Izgubljena dobit i mnogo štošta dođe u tu sumu koju će oni zahtevati“, objašnjava profesor Božo Drašković.

„Ja tvrdim da preko milion evra ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto“, uverava Šapić Beograđane.

Koliko će Šapićevi potezi koštati Beograđene još se sabira. Iz Kentkarta – bez komentara. Tvrde da se neće oglašavati dok je postupak u toku.

Originalni tekst