Veliki broj ljudi s vremena na vreme uživa u alkoholnim pićima. Ipak, neki vrlo često znaju da preteraju, što nije dobro za celokupno zdravlje. Međutim, ako želite da očuvate svoje zdravlje, poznati neurolog je otkrio kada treba trajno prestati da pijete alkohol.

U svojoj knjizi „Kako sprečiti demenciju“ iz 2023. godine neurolog i neuropsihijatar Ričard Restak otkrio je vezu između alkohola i šanse za dobijanje određenih bolesti, prenosi N1.

On je naveo da je alkohol „direktni neurotoksin“, što bi značilo da redovna konzumacija ili pijenje alkohola u velikim količinama može da šteti funkciji mozga, uključujući i druge organe.

„Zapitajte se: ’Zašto pijem?‘ Zato što mi alkohol pomaže da podižem raspoloženje i smanjuje mi anksioznost, a verovatno je najbolje da prestanem sa tim.“

Restak je predložio da bi trebalo ozbiljno da razmislmo o odustajanju od alkohola nakon što navršimo 65 godina.

„Uopšte ne pijem. Mislim da morate stati sa oko 65. U tom uzrastu, vaš mozak je verovatno konzumirao onoliko alkohola koliko je vašem telu potrebno.“

Kada alkohol ošteti vaš mozak, on takođe utiče na agilnost vašeg tela, povećavajući rizik od pada.

„Stopa smrtnosti od padova raste, posebno među starijim muškarcima. Pijenje može da bude posebno opasno za one koji su već pogođeni drugim uzrocima padova, kao što su atrofija mišića, problemi sa ravnotežom i lekovi“, dodao je on.

Originalni tekst