Rusija je stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se sve zemlje pozivaju da spreče opasnu trku u nuklearnom naoružanju u svemiru.

Rezolucija, koju su inicirale Sjedinjene Države i Japan, pozvala bi sve zemlje da ne razvijaju ili ne razmeštaju nuklearno oružje ili drugo oružje za masovno uništenje u svemiru, što je već zabranjeno međunarodnim sporazumom iz 1967. godine.

„Zašto? Zašto, ako se pridržavate pravila, ne biste podržali rezoluciju koja ta pravila ponovo potvrđuje? Šta krijete“, rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild posle glasanja.

Tomas-Grinfild je to komentarisala nakon što je, kaže, ruski predsednik Vladimir Putin „već izjavio da Moskva nema nameru da raspoređuje nuklearno oružje u svemiru“.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia odbacio je rezoluciju kao „apsurdnu i politizovanu“ i rekao da „nije otišla dovoljno daleko u zabrani svih vrsta oružja u svemiru“.

U 15-članom Savetu bezbednosti bilo je 13 za, Rusija je bila protiv, a Kina uzdržana.

Rusija i Kina predložile su amandman kojim bi se pozvale sve zemlje, posebno one sa velikim svemirskim kapacitetima, „da za sva vremena spreče postavljanje oružja u svemir i pretnju upotrebom sile u svemiru“.

Ali SAD su se tome usprotivile i nakon glasanja Nebenzia je rekao: „Želimo zabranu postavljanja oružja bilo koje vrste u svemir, a ne samo oružja za masovno uništenje. Ali vi to ne želite. Dozvolite mi da vam postavim isto pitanje – zašto?“

Nebenzia je rekao da većina akcija SAD i Japana postaje jasna „ako se prisetimo da su SAD i njihovi saveznici pre nekog vremena objavili planove za postavljanje oružja… u svemir.

Američka ambasadorka je pre glasanja rekla da svet tek počinje da shvata „katastrofalne posledice nuklearne eksplozije u svemiru“.

„To bi moglo da uništi hiljade satelita koje koriste zemlje i kompanije širom sveta, ali i vitalne komunikacione, naučne, meteorološke, poljoprivredne, komercijalne i nacionalne bezbednosne službe od kojih svi zavisimo.“

Tomas-Grinfild je objavila američko-japanski plan rezolucije u martu, nakon što je Bela kuća potvrdila da je Rusija dobila „zabrinjavajuće“ antisatelitsko oružje, iako se veruje da još uvek nije operativno.

Vlade sve više posmatraju satelite u Zemljinoj orbiti kao ključna sredstva koja omogućavaju niz vojnih mogućnosti na Zemlji.

Putin je ranije ove godine rekao da je Rusija protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru. „Naš stav je jasan i transparentan: uvek smo bili kategorički protiv i sada smo protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru.“

Post Views: 14

Originalni tekst