KADA neko osvoji Kup ampiona sa Crvenom zvezdom, a zatim obue dresove Reala i Barselone, znai da je straan fudbaler.

 :             !?

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Kada neko pri kraju karijere zaigra za Savski Marof jer mu je to bio deaki san, a zatim izjavi da mu je trofej pobednika na turniru „Kutija ibica“ vaniji nego Halandu trofej Lige ampiona, znai da je pre svega skroman i dobar ovek. A kada neko po zavretku karijere ode da radi kao trener u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, i svuda izazove optu euforiju, znai da su svi prepoznali u njemu crtu iskrenosti, potenja i bezuslovne simpatije.

Jedini igra na svetu koji se na dva SP upisao u strelce u dresovima dve razliite reprezentacije. I jedini je u dva dana nastupao za dve selekcije, mladu i A svoje zemlje.

Dobro doli u „Mojih TOP 11“ sa jednim od najomiljenijih igraa na prostoru regiona Robertom Prosinekim (55).

Za Dinamo je odigrao samo dve prvenstvene utakmice. Gol protiv elje na debiju, dvadesetak minuta protiv Slobode i kraj. iro mu je na bizaran nain stavio do znanja da nije igra za klub Dinamovih ambicija.

– Ponedeljkom je na radiju ila veoma popularna emisija o domaem fudbalu – pria Prosineki.

– iro je bio gost u studiju i na pitanje reportera zato mu ne igra Prosineki, rekao je da se ne trudim dovoljno, da od mene nikada nee postati igra i da e on spaliti svoju trenersku diplomu ukoliko Robert napravi veliku fudbalsku karijeru.

Odgovor me je zaprepastio. Zar je tako neto trebalo da saznam preko radija.

Velibor Vasovi je imao mnogo vie sluha za plavuana roenog u nemakom veningenu.

– Meni je odmah pruio ansu na startu prvenstva u Splitu i bio sam junak utakmice protiv Hajduka. Namestio sam Musemiu gol za 1:1 i kumovao kod oba penala za Zvezdu, s tim to je Piksi prvi promaio, drugi iskoristio za konanih 2:2. Kada imate 18 godina i potpiete za veliki klub, treba vam neki „poguranac“ koji e pomoi da vai kvaliteti brzo dou do izraaja. Ja sam ga imao u liku Velibora Vasovia – naglaava Robi.

U razmaku od etiri dana, demonstrirao je sve ari svog raskonog potencijala. Najpre na utakmici mladih Jugoslavije i Bugarske kada je u poslednjih deset minuta sa dva gola doprineo preokretu i pobedi 3:2, a zatim u derbiju protiv Partizana kada je teledirigovanim pasom spojio sa golom Boru Cvetkovia i omoguio mu da po drugi put matira Branislava ukanovia.

– Moj prvi derbi, pun stadion, paklena atmosfera. Mislim da je bilo preko 50.000 ljudi. U tom trenutku nismo bili u vrhu tabele i pobeda nam je dala veliki impuls za nastavak sezone. Piksi je dao gol iz kornera, Partizan je u finiu mea propustio nekoliko kolosalnih ansi, Dika je branio kao u transu. Ba dobar derbi, na evropskom nivou.

Slavili smo sa 3:2, uhvatili korak za vodeima i na prolee uli u ampionski ritam.

Titulu smo obezbedili u Nikiu, ali ostaje al zbog neoekivanih poraza od Borca u finalu kupa i Bria u Kupu UEFA.

Tih dana se u ileu pisala jedna od najlepih stranica istorije jugoslovenskog fudbala.

– ile nam je svima bio odskona daska u karijeri. Poelo je da se pie irom sveta da tamo u Jugi ive neki klinci koji igraju mnogo dobar fudbal. Vaske se u poetku bunio jer mi nisu dali da se vratim za me protiv Bria, ali je i on brzo promenio miljenje.

Uostalom, predvodio je delegaciju Zvezde koja nas je saekala na aerodromu po povratku sa SP. Piksi mi je uruio buket cvea, slikali smo se sa trofejom koji sam dobio za najboljeg igraa turnira. Sve se promenilo. Poeli su i u klubovima drugaije da gledaju na igrae koji su se okitili titulom svetskog prvaka.

Odlukom Izvrnog odbora Zvezde, Robi se dva dana posle ilea, po hitnom postupku, iz dvokrevetne sobe hotela „Srbija“, preselio u dvosobni apartman.

– Iz jednokrevetne sobe, nemojte preterivati. Taj oseaj se ne moe opisati. Ulazim u apartman. Kraj. Kruna na glavi. Deluje ti da si sve osvojio i da ne mora vie da se bavi fudbalom.

Sa Piksijem je inio ubitaan tandem na sredini terena.

– Ne mogu da kaem da mi je Piksijev odlazak u Marselj prijao, jer smo sjajno saraivali i imali izuzetno korektan odnos. injenica je da sam dobio vie prostora u igri, u smislu da sam konano imao priliku da izvodim penale i slobodne udarce. Do tada, svaki prekid je bio njegov. ak i korner. ao mi je to nije bar jo godinu dana ostao sa nama, da zajedno osvojimo Kup ampiona, pa posle neka ide kuda hoe – kae Prosineki.

Bar su na Mundijalu protiv Argentine spojili svih 120 minuta zajedno na terenu.

– Nisam imao pojma da u igrati. asna re. vabo nije imao obiaj da dan pre utakmice otkriva ko e biti u startnih jedanaest. Katanec je bio povreen, to je oslobodilo jedno mesto. U Firenci je bila paklena vruina. Jedva se disalo. Imali smo igraa manje i bili puno bolji od Argentine. Reale su se anse pred golom Gojkoee. Jozina, Dejina, moja… Oni nisu bili toliko jaki kao etiri godine ranije u Meksiku. Seam se da smo dva dana pre panije gledali prenos njihovog mea sa Brazilom i navijali za Argentinu.

Brazilci su ih maltretirali 80 minuta, napadali, stvarali anse. I onda ovaj vanzemaljac Maradona izmisli pas ka Kanii, 1:0, dovienja. Nama bi bilo daleko tee protiv Brazila.

Smeio nam se Napulj. Duel sa domainom. Istorija. Venost.

– Za utehu ostaje susret sa Maradonom. Bio je uzor, heroj naeg detinjstva. Zamislite kako sam se oseao kada sam uo njegov izbor idealnih 11 igraa protiv kojih je igrao u karijeri. Fonseka, Mateus, Van Basten, Robi Bao, Gulit… i Prosineki. Da li je mogue? Moje ime meu svim tim vedetama. inilo mi se da sanjam – iskren je Prosineki.

Dva penala u Cirihu, dva hirurki izvedena uta Roberta Prosinekog, bili su samo zagrevanje za izazove koji su ekali Zvezdu u nastavku takmienja za Kup evropskih ampiona.

– Tek posle prve polufinalne utakmice u Minhenu poeli smo da shvatamo da moemo do trofeja. Daleko od toga da nismo bili svesni naih kvaliteta. Imali smo u ekipi mnogo jakih karaktera, momke koji su bili roeni pobednici. Drski i bezobrazni u igrakom smislu. Osetili smo da je generacija kadra za velika dela i rekli smo sebi zato da se zadovoljimo polufinalom. Idemo dalje.

Bari je do 29. maja 1991. vaio za grad Svetog Nikole. Posle toga, postao je grad Deje, Dike, Robija, Darka, Mihe…

– Mnogo se vremena troilo na priu oko taktike, ta su iji zadaci, ko e koga da uva. Na kraju, kvalitet utakmice nije bio na nivou finala najveeg takmienja. Ali ko te pita. Osvojio si trofej, uao u istoriju i igra pada u zaborav – istie as u ijih TOP 11 nije bilo mesta za igrae kao to su Bujo, Piksi, Hugo Sanez, Panev, Butragenjo, uker, Luis Enrike i Gvardiola.

MAJSTOR Na meu sa Bajernom u Minhenu 1991. , Foto Profimedija

ta bi neke starije generacije Zvezde dale da su igrale slabo, a osvojile evropski trofej? Nije li i Ljupko isto pitanje postavio igraima na sastanku pred okraj sa Francuzima.

– Ma nije to pitao. Evo, ja u ti rei istinu. Nijednog trenutka nije pitao da li elimo da igramo lepo ili da osvojimo trofej. Ali je postavio taktiku da se ide na nareen rezultat. I to je verovatno bio jedini nain da Zvezda doe do pobede. Kada se Savievi povredio i ustupio mesto Stoiu u 84. minutu, bilo je jasno da prelazimo na totalnu defanzivu. Da smo mogli bolje, mogli smo. Da li smo sreni i zadovoljni? Apsolutno jesmo. I to je poenta cele prie – zakljuuje aktuelni selektor Crne Gore, koji je ranije vodio i selekcije BiH i Azerbejdana, a od klubova Crvenu zvezdu, Kajzeri, Denizli, Olimpiju i Rude.

Mojih top 11 – Robert Prosineki:

Vedran RUNjE (Standard Lije)

– ao mi je to zbog propozicija nemam mesta za Diku ili Ladia. Eto, ne mogu ni Franciska Buja. Nema veze, nee se oni naljutiti. Runje je odlian izbor, igrali smo jednu sezonu zajedno u Lijeu. Posle je postao reprezentativac i napravio sjajnu karijeru u Marselju.

KRISTOBAL Paralo (Ovijedo)

– Dete Barselone, Ovijedo mu je bio odskona daska za prelazak u Espanjol, a kasnije u PS. Kao i meni za odlazak na „Kamp nou“. Valdano je seo na klupu Reala i doveo Laudrupa, Redonda i Zamorana. Taman kad sam se oporavio od povrede i poeo da pruam partije na nivou svog potencijala, morao sam da odem iz Madrida. Radomiru Antiu dugujem veliku zahvalnost, pomogao mi je da se vratim fudbalu i privuem panju Barselone.

Slaven BILI (reprezentacija Hrvatske)

– Sigurno da je u toj reprezentaciji bilo puno vrhunskih fudbalera. Imam Davora sa kojim sam osvojio titulu u ileu i koji je bio najbolji strelac SP u Francuskoj. Tu je i Boki za koga ovi klinci nemaju pojma kakav je bio napada. Pakao. Razbio nas je u onom poslednjem finalu Kupa Jugoslavije 1991. Najdoski i Belodedi su ga tukli celu utakmicu, nisu mu mogli nita. to ga vie tue, on je sve opasniji. Ali poziciju pica uvam za jednog drugog „frajera“.

Fernando JERO (Real Madrid)

– Obeleio je jednu eru Reala i panske reprezentacije. Karakterno izvanredan, istinski lider na terenu i u svlaionici. Iako defanzivnih karakteristika, postigao je preko 100 golova.

Robert JARNI (SFRJ)

– Znalo se da bar tri-etiri „ileanca“ moraju da se nau na spisku selektora Osima za SP u Italiji. Odigrao sam pola sata umesto Suia protiv Nemake, deset minuta umesto abanadovia protiv Emirata i 120 minuta sa Argentinom. Najvie mi je krivo zbog Jarnija. Morao je da ima veu minutau. Kako je „frajer“ partao uz aut–liniju protiv Kolumbije. To je neverovatno. Gleda s klupe i ima utisak da je na motoru. Gore-dole, gore-dole. Nisu lasom mogli da ga zaustave. Za njega je sigurno bilo mesta protiv panije i Argentine.

Zvonimir BOBAN (Dinamo Zagreb)

– Stigao je iz Imotskog kada je imao 14 godina i odmah se izmeu nas uspostavio neki poseban odnos. Ljudi su dolazili na „pomonjak“ samo da bi gledali dva klinca iz Dinamovog podmlatka koji su ve tada funkcionisali kao straan tandem. Bili smo cimeri na putovanjima, druili se, imali slina interesovanja i poglede na ivot. Voleli smo i da zapevamo u duetu, mada je Zvone imao lepi glas od mene. Kada sam preao u Zvezdu, bilo je jasno da samo negde vani ili ponovo u reprezentaciji moemo da se sretnemo i da igramo zajedno. Pamti se njegov penal u poslednjoj seriji protiv Nemaca, gol koji je Jugoslaviji doneo titulu omladinskog prvaka sveta.

Safet SUI (SFRJ)

– Bio je ve na zalasku karijere, ali nam je mnogo znaio tokom Mundijala u Italiji. Vrhunski igra, genije na svoj nain. Izgurao je protiv Argentine 66 minuta i nije imao vie snage. Uao je Dejo i to je bila jedina izmena u naoj reprezentaciji. A igrali smo sa igraem manje na temperaturi od preko 40 stepeni Celzijusa.

Rafa PAZ (Sevilja)

– Na poznanik sa Svetskog prvenstva u Italiji. Uao je umesto Butragenja u poslednjih dvadesetak minuta utakmice u Veroni. Imali smo te sezone u Sevilji odlinu ekipu, nije mi jasno kako smo uspeli da ispadnemo iz lige. Branio je Moni, koji se, ruku na srce, mnogo bolje snalazi kao menader i sportski direktor, nego sa golmanskim rukavicama.

Dejan SAVIEVI (Crvena zvezda)

– U Milan ga je doveo poznati menader Naletili koji je u poetku pratio treninge za sluaj da Dejo ne razume na italijanskom neke Kapelove instrukcije. Prva veba, uno-due tocchi. Kree eva i Dejo po svome. Kapelo zaustavi trening, prie Naletu i kae: „Reci mu da ne sme vie od dva dodira“. Ovaj prevede, a Dejo na crnogorskom: „Kai ti njemu da Dejo ne igra na dva dodira“. Kapelo pita: „ta je rekao?“, a Nale kae: „Rekao je da e pokuati“. Ili analiza posle utakmice, Kapelo puta snimak i referie: „Barezi 96 odsto preciznih dodavanja, Kostakurta 90 odsto. Svaka ast. A Savievi? 30 odsto. Katastrofa“. Dejo zamoli za re i kae: „Jeste mister, ali oni igraju Barezi – Kostakurta, Kostakurta – Barezi. A Dejo uzme loptu, proe jednog, drugog, treeg i 1:0 za Milan“. ta rei? Genije.

Piter KRAU (Portsmut)

– Mnogo zanimljiv i duhovit momak. Ima svoj TV ou i jednom je Hari Rednap kod njega u emisiji izjavio da bi Prosinekog svaki trener poeleo u svojoj ekipi. A Krau se nadovezao i pitao: „Je l’ to onaj to pui u poluvremenu“. alio se, nikada nisam zapalio u poluvremenu, ali sada hou. Daj cigaru. Piter je bio interesantan dvometra koji se kretao izvanredno za svoju visinu. Kae da sam mu namestio svih 19 golova te sezone u Portsmutu. Nisam siguran, ali neka bude tako.

Nazario da Lima RONALDO (Barselona)

– Igrali smo svega nekoliko utakmica zajedno, ali kako da ga ne stavim u tim? Zbog njega Panev, uker i Boki moraju na klupu za rezerve i to govori dovoljno toga. Imao sam ga pored sebe ba u periodu kada je bio na vrhuncu moi. Tek stigao iz PSV, mlad, eljan dokazivanja, gladan golova. Ne moe da veruje koja je to brzina, snaga, tehnika, eksplozivnost. Nigde nije izgledao toliko mono kao u Barsi. Protiv Kompostele uzme loptu na njihovoj polovini i krene… jedan, drugi, trei, etvrti, peti, esti… padali su kao kegle. Frajer se ueta u gol kao da nema nikoga na terenu.

Trener: Johan KROJF (Barselona)

– Ako gledamo ko mi je u datom trenutku pomogao u karijeri, onda bih se verovatno odluio za nekog drugog. Ali ako gledamo generalno ko je najbolji, onda Johan Krojf. Zbog njega sam i otiao u Barsu. Kada te Krojf pozove, jednostavno ne moe da okrene glavu na drugu stranu. Udario je temelje moderne Barse i mnogo se od njega moglo nauiti.

iro u srcu, sve sam mu oprostio

„MAKSIMIROM“ je u Robijevo vreme vladao duh sa belim alom u liku ire Blaevia. Po mnogima, najkontroverznija linost jugoslovenskog fudbala pitao se za sve i svata to ima bilo kakve veze sa Dinamom. Od sastava tima, do spiska gostiju u sveanoj loi i vrsta zaina koje e kuvari iskoristiti za obroke u kantini.

– Da se neto razumemo, o iri mislim sve najbolje. Ti kao mlad igra, moe biti ljut na trenera i moe dozvoliti sebi neku izjavu koja moda i nije na mestu. Ja sam mu oprostio i posle svega smo postali veliki prijatelji. Pogotovo u poslednjih godinu-dve pre njegove smrti. iveli smo veoma blizu, puno smo vremena provodili zajedno i puno se druili. Znate kako kae Diboni u onoj pesmi: „Di svako dri svoju stranu i ponosa i gluposti, Moglo bi bit da je lake umrit, Nego ljudima re oprosti.“ Ja sam iri oprostio i zauvek u ga uvati u srcu kao gospodina i velikog strunjaka. Kao „frajera“ koji je krenuo iz Travnika i napravio revoluciju u fudbalu.

Dvaput lobovao na jednom meu

POBEDE protiv Rendersa i Drezdena na prepunoj „Marakani“ obeleile su bravure plavokosog arobnjaka za vostvo Crvene zvezde od 1:0. Za gol protiv Istonih Nemaca strunjaci tvrde da je u tehnikom smislu najsavrenije izveden slobodan udarac u istoriji Kupa ampiona.

– Kada bih birao najdrai, moda bi to bio neki drugi gol. Ali je ovaj protiv Drezdena svakako najlepi u dresu Crvene zvezde. Pamte se i dva protiv Partizana sa velike udaljenosti. Za onaj na JNA kau da sam ga dao sa Autokomande. Lepo je to uti. Meni su draga jo dva gola kojih se malo ko sea, jer su postignuti u meu protiv Radnikog iz Nia. Pokai mi igraa na svetu koji je na jednoj utakmici dva puta lob udarcem zatresao mreu, jednom sa levog, drugi put sa desnog ruba esnaesterca.

BONUS SADRAJ

Knjiga o naem asu koja je izazvala veliku panju nosi naziv „Novak, pariske prie„. Proite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada nevienim fotografijamapredstavljen je ivot slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poruite jo danas ovo remek-delo koje e vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst