Danas onlinedanas 12:07

Reagovanja na političkoj sceni Srbije povodom najavljene Rezolucije UN o Srebrenici 1Foto: Bet/SC Chamber UN/Loey Felipe

Državni zvaničnici i političke stranke reaguju na najavljenu Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, sa delimično usaglašenim političkim porukama, i sa nesigurnošću u ishod glasanja.

Ministar spoljnih poslova: Biće „dža ili bu“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je za sedam dana glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o rezoluciji o Srebrenici, koje će biti javno, i tada će se videti ko su partneri Srbije u spoljnoj politici i neće biti moguće da pojedine zemlje „lažu Srbiju da su uz nju, ali glasaju drugačije“.

„Mi sa svima moramo da živimo, sa prijateljima, neprijateljima, sa nekima koji će uvek biti uz vas ili neće smeti da budu uz vas“, rekao je Dačić na televiziji Prva, a preneo FoNet.

„Glasanje je javno, pa ćemo da vidimo kako će ko da glasa“, naveo je Dačić, uz ocenu da će biti „dža ili bu“.

Maja Popović
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministarka pravde: Cilj je stigmatizacija srpskog naroda

Ministarka pravde Maja Popović ocenila je da se u Srebrenici nije desio genocid i da je namera da se donošenjem Rezolucije o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995, stigmatizuje srpski narod i obeleži kao genocidan.

„Kvalifikacija događaja koji su se dogodili u Srebrenici kao ‘genocida’ je nedopustiva, netačna i pravno neprihvatljiva, posebno imajući u vidu da genocidna namera nije postojala“, ocenila je Popović u autorskom tekstu u današnjoj Politici, a prenosi Beta.

Kako je navela, „najveći svetski stručnjaci, kao što su Efraim Zurof i Jehuda Bauer, ovih dana su ukazali da genocidne namere u Srebrenici nije bilo“ i dodala: „u Srebrenici se dogodio zločin koji svi osuđuju i to niko ne negira“.

Popović je navela da je „sporan i broj bošnjačkih žrtava u Srebrenici koji se navodi u Predlogu rezolucije, jer on nigde do sada nije utvrđen“, kao i da je to „pitanje procene i velikih neslaganja u javnosti“.

Reagovanja na političkoj sceni Srbije povodom najavljene Rezolucije UN o Srebrenici 2
foto FoNet/SDA Sandžaka

SDA Sandžaka: Rezolucija Skida odgovornost sa novih generacija

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka ocenila je da bi rezolucija o Srebrenici koja ; je najavljena u Ujedinjeni nacijama, skinula odgovorost sa novih generacija kako one ne bi snosie posledice za zločine koje je neko počinio u njihovo ime, prenosi Beta.

Stranka je saopštila da od Ujedinjenih nacija ;zahteva da rezolucijom o genocidu u Srebrenici poništi „političku dobit koje su srpske oružane snage ostvarile teritorijalnim osvajanjima silom i etničkim čišćenjem u Bosni i Hercegovini“.Iz te partije su poručili da „politika koja je dovela do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici“ mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a ostvarena politička dobit poništena, kako nove generacije „ne bi snosile odgovornost za zločine koje je neko počinio u njihovo ime“.

„Ovo je naša obaveza da bi nove generacije mogle u miru da grade svoju srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost“, saopštili su iz SDA Sandžaka.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija će na zatvorenom sastanku raspravljati o Nacrtu rezolucije o „Međunarodnom danu refleksije i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“.

Tekst dokumenta nije zvanično objavljen, a glasanje o rezoluciji, koju su predložile Nemačka i Ruanda, a podržale zapadne sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Holandije i Francuske, ali i Slovenija i Severna Makedonija, zakazano je za 2. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst