RAT u Ukrajini – 825. dan. Ruske trupe su granatirale iz vazduha grad Toreck, poginule su dve osobe, javlja Kijev. Ukrajina je definisala tri glavne tačke u Formuli mira. Ove tačke podržavaju čak i one zemlje koje balansiraju i ne podržavaju u potpunosti Kijev tokom rata, rekao je Zelenski. Putin upozorava Zapad da ne dozvoli Ukrajini da koristi svoje rakete da pogodi Rusiju, jer će potencijalno izazvati globalni sukob.

РАТ У УКРАЈИНИ: ТОС-2 дејствује по положајима ВСУ код Харкова; Оборен још један украјински МиГ-29 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug

Forbs tvrdi: Kijev preuveličava vojne uspehe

Ukrajina je verovatno preuveličala broj ruskih borbenih aviona za koje tvrdi da ih je oborila, prenosi „Forbs“.

Foto MO Ukrajine

Najnoviji sistem bacača plamena pogodio je uporišta VSU u pravcu Harkova.

Izviđanjem pomoću bespilotnih letelica otkriveno je gomilanje neprijateljskog ljudstva na utvrđenim položajima duž rute kretanja snaga grupe trupa Sever.

Koordinate su prenete i TOS-2 „Tosočka“ je termobaričkim granatama uništio uporišta vodova. Na snimku bespilotne letelice vidljivi su udari na utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine.

Vremjevski pravac: Tenkovski napadi u Staromajorskom i bitke u Urožajnom (MAPA)

Ruske trupe napreduju na liniji Staromajorskoje-Urožainoje, pomerajući VSUa sa njihovih položaja u naseljenim mestima i vraćajući naseljena mesta izgubljena tokom prošlogodišnje letnje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

U Staromajorskom su pre izvesnog vremena tenkisti izveli uspešan tenkovski napad ulicama Cvetušaja i Ševčenko, tokom kojeg su Oružane snage Rusije uspele da značajno napreduju u centru sela. Istovremeno, na internetu postoje informacije o pristupu severnoj periferiji sela, ali to zasad ne odgovara stvarnosti.

Ilustracija telegram rybar

Tako je prekinut jedan od puteva snabdevanja ukrajinskih jedinica u selu od Makarovke, zbog čega je VSU izgubio položaje u centralnom i zapadnom delu Staromajorskog.

U zapadnom delu sela ruske jurišne grupe iz 218. tenkovskog puka napreduju Gogoljevom ulicom i rekom Mokrje Jali, kao i ulicama Višnjeva i Zadneprovska: napredovanje u oblasti u poslednja dva dana iznosi nekoliko sto metara u širinu i dubinu.

Ovde je uspeh postao moguć nakon što je odbrana VSU probijena u centru sela, gde su oklopna vozila mogla relativno bezbedno da uđu nakon što su očistili teren. Istovremeno, opasnost od napada FPV dronovima ostaje, što treba imati na umu tokom napada.

Foto: Ruptly

U Urožajnom su ruske trupe, tokom nekoliko napada, napredovale do dvesta metara ka severu u dubinu i do 350 metara duž fronta duž Centralne, Sadove i Stepove ulica.

Relativno spor tempo napretka je zbog činjenice da ruska komanda pokušava da zaštiti osoblje. Oružane snage Rusije vrše racije u malim grupama pešadije, zauzimajući nekoliko kuća dnevno.

Tamo, pak, VSU pruža žešći otpor nego u Staromajorskom, a teže je dovesti rezerve u samo selo zbog kontrole ukrajinskih oružanih snaga nad poljima pored Urožajnog sa istoka.

Rusi su najmoćniji

Ruska vojska je apsolutno nadmoćnija kad su u pitanju granate, rakete, taktička avijacija, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak u intervjuu agenciji „Blumberg“.

Foto Tanjug/AP

MO Rusije: Oboren MiG 29, pogođen poligon sa plaćenicima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništila prvu ukrajinsku 155 mm haubice TRF-1, francuske proizvodnje.

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 125 vojnika u zoni odgovornosti Istočne grupe Oružanih snaga Rusije;

Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje, porazile šest brigada Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde Ukrajine;

Istočna grupa zauzela je povoljnije položaje i porazila ljudstvo i opremu dve brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 400 vojnika u zoni odgovornosti Zapadne grupe;

Grupa „Centar“ je u poslednjih 24 sata poboljšala svoju taktičku poziciju i odbila pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, gubici protivnika su iznosili 335 vojnika;

Grupa Sever je porazila neprijateljske brigade i odbila 4 kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 165 vojnika.

Ruska vojska oborila je ukrajinski MiG-29.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su skladište bespilotnih plovila Oružanih snaga Ukrajine, pogon za sklapanje dronova, kao i ukrajinsku aviotehniku.

Oboren storm šedou

Ukrajinske oružane snage ispaljuju rakete Storm Šedou na Rusiju, uz dozvolu Londona, rekao je Jurij Sak, savetnik ministra za stratešku industriju Ukrajine u intervjuu za Blumberg.

-Već imamo presedan. Na primer, Velika Britanija je ranije dozvolila Ukrajini da koristi rakete dugog dometa Storm Šedou koje su isporučili, rekao je on, komentarišući diskusije u EU o mogućnosti da se Kijevu dozvoli da koristi zapadno oružje za napade na rusku teritoriju.

Foto Tanjug/AP

ajina pravi sopstveno oružje koje se koristi za napade na Rusiju.

Uništena dva pomorska drona

Mornarička avijacija Crnomorske flote uništila je dva ukrajinska bespilotna plovila u Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Pomorska avijacija Crnomorske flote u severozapadnom delu Crnog mora, oko 11.00 časova po moskovskom vremenu, otkrila je i uništila dva bespilotna plovila Ratne mornarice Ukrajine koji su se kretali ka poluostrvu Krim, saopštilo je Ministarstvo.

Foto Tanjug/AP

Nema razmene zarobljenika

Razmena zatvorenika između Moskve i Kijeva suspendovana je već nekoliko meseci zbog nategnutih zahteva Ukrajine, izjavila je komesarka za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskaljkova.

-Nažalost, razmena ne postoji već nekoliko meseci zbog Ukrajine, koja stalno postavlja nove izmišljene zahteve, rekla je ona.

Ombudsman je posebno zahvalila ruskom Ministarstvu odbrane za rad na povratku ljudi iz zatočeništva.

Snažan raketni napad

Kako javljaju ruski telegram kanali, izveden je snažan raketni napad hipersoničnom raketom „Kinžal“ na Javorovski poligon u Lavovskoj oblasti.

Objekat je ključni centar za smeštaj stranih vojnih instruktora i plaćenika ukrajinske vojske.

Navodno, u trenutku napada na poligon tamo su se nalazili državljani Francuske, Poljske i drugih zemalja.

Rusi tvrde: Ukrajinci koristili zapadno oružje kod Krasnodara

Ukrajinske oružane snage koristile su zapadno oružje za napad na rusku teritoriju, između ostalog i na okolinu Krasnodara, prenosi AFP.

– Prema nekoliko zapadnih izvora, zapadno oružje je već nekoliko puta korišćeno na teritoriji Rusije, posebno nedavno na grad Krasnodar – navodi se u članku.

Bild prenosi da je Ukrajina koristila sistem Patriot koji je dobila od Nemačke, čime se krše sporazumi sa saveznicima o neprihvatljivosti napada na Rusiju.

Vladimir Putin je upozorio da bi takve akcije Ukrajine i Zapada mogle dovesti do globalnog sukoba. Govoreći o članicama NATO-a u Evropi, on je rekao da male zemlje „moraju da shvate sa čime se igraju“ jer imaju male teritorije i veoma gustu populaciju.

Izveden napad na skladište municije u Sarni

Napad je izveden na skladište municije u gradu Sarni, u Rovenskoj oblasti, izazvavši snažnu detonaciju, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

– Meštani su noću zabeležili dve ozbiljne eksplozije na zapadnoj strani grada, gde se nalazi 430. arsenal vojne jedinice A-0153. Druga eksplozija je bila praćena snažnom detonacijom i požarom – rekao je sagovornik agencije.

Grad Sarni je, kako je objasnio Lebedev, ozbiljno logističko čvorište. Lokalni pokret otpora je više puta izveštavalo o strancima u gradu. Na teritoriju 430. arsenala nedavno je dopremljeno oružje i municija.

Kao odgovor na neprijateljske napade na civilne ciljeve, ruske trupe redovno izvode ciljane napade na ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojnu administraciju i komunikacije Ukrajine.

Istovremeno, sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov je više puta naglašavao da vojska ne napada stambene zgrade i javne ustanove.

Ukrajinska vojska: Tokom noći oboreno 13 ruskih dronova

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom noći oborila 13 od 14 ruskih dronova nad tri ukrajinske oblasti, preneo je Rojters.

Ostaci dronova oštetili su električnu mrežu u Kirovgradskoj oblasti, a popravka je u toku, saopštio je načelnik te olbasti.

Bespilotne letelice oborene su i u Nikolajevskoj i Rovenjskoj oblasti, a lokalne vlasti nisu prijavile štetu.

Oboren dron nad Armavirom u Krasnodarskoj oblasti

Načelnik Krasnodarske oblasti Venijamin Kondratjev saopštio je da su ruske snage oborile ukrajinski dron nad gradom Armavirom u toj oblasti, preneo je Rojters.

Nema izveštaja o materijalnoj šteti

Rusi granatirali Toreck

U ruskom granatiranju Torecka vazdušnim bombama, dve osobe su poginule, a još tri su povređene i nalaze se u bolnici, saopštilo je Tužilaštvo Donjecke oblasti. 

Ukrajinska vojska saopštava da se najveća borbena aktivnost primećuje na Pokrovskom i Kupjanskom pravcu.

Umerov: Rusija spremna da rasporedi još 300.000 vojnika

Rusija se sprema da rasporedi još 300.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, izjavio ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov. 

Prema rečima Umerova, Moskva planira novu ofanzivu u Ukrajini na severu zemlje.

Tri ukrajinske tačke u formuli mira

Ukrajina je definisala tri glavne tačke u Formuli mira, koje podržavaju čak i one zemlje koje balansiraju i ne podržavaju u potpunosti Ukrajinu tokom rata, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Stoltenberg brani Ukrajinu, Putin napada NATO

Pravo Ukrajine na samoodbranu uključuje udare na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da se članice NATO-a u Evropi igraju vatrom predlažući da se Ukrajini dozvoli da upotrebi zapadno oružje za napad unutar Rusije, što bi moglo da izazove globalni sukob.

Novi sporazumi za Zelenskog

Volodimir Zelenski je potpisao sporazume sa Portugalijom, Španijom i Belgijom. 

Sporazum Brisela i Kijeva vredan je najmanje 977 miliona evra belgijske vojne pomoći, a uključuje isporuku 30 borbenih aviona F-16.

BONUS VIDEO: OGROMAN POŽAR U MOSKOVSKOM VOZU – Nema povređenih

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst