RAT u Ukrajini – 795. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Русија војно јача него на почетку сукоба; Зеленски се нада дуготрајној помоћи

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Zelenski se nada da će mu Amerika pomagati još 10 godina

SAD i Ukrajina pregovaraju o vojnoj i finansijskoj podršci Kijevu za narednih 10 godina, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom video-obraćanja.

Prema njegovoj tvrdnji, pregovori se odvijaju u okviru rada na bilateralnom sporazumu o saradnji u sferi bezbednosti.

Cilj Kijeva je, kako je rekao, učiniti taj sporazum „najjačim“ od svih bezbednosnih sporazumima sa drugim zemljama.

Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Zapadni mediji: Realnost je da je Rusija vojno jača nego na početku sukoba

Oružane snage Rusije razvijaju se udarnim tempom, a ukrajinski vojnici i NATO priznaju da je Rusija značajno napredovala u poređenju sa stanjem na početku sukoba, piše španski list „Pais“.

Kako se navodi, današnja situacija razlikuje se od one iz 2022. godine. Kako je rekao glavnokomandujući Savezničkih oružanih snaga NATO u Evropi, američki general Kristofer Kavoli, na kojeg se list poziva, ruska vojska je u proteklih godinu dana pokazala povećanu sposobnost za učenje i prilagođavanje u taktičkom i tehnološkom smislu.

Severna Koreja: Amerika će doživeti poraz u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će se suočiti sa porazom u Ukrajini, to je samo pitanje vremena, zato što nikakva vojna pomoć neće pomoći da se pobedi Rusija, smatra načelnik Departmana za vojne spoljne poslove Ministarstva odbrane Severne Koreje.

U izjavi načelnika, koju je objavila Centralna telegrafska agencija Koreje, navodi se da su SAD tajno isporučile Ukrajini rakete „atakms“ dometa 300 kilometara, pomoću kojih mogu da se izvedu napadi na teritoriju Rusije.

S tim u vezi, predstavnik Ministarstva odbrane smatra da je, nakon prebacivanja takvog oružja, „postala očiglednija priroda onoga ko narušava mir, ko podstiče na eskalaciju sukoba“.

Mask o američkoj pomoći Ukrajini

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask nazvao je pregovore između Ukrajine i Sjedinjenih Država o nastavku podrške Kijevu ogromnom greškom.

-To je ludost – napisao je Mask na Iksu (bivši tviter).

On je izrazio zabrinutost da se sukob u Ukrajini nikada neće završiti.

Foto: EPA

Šojgu nagradio najbolje

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uputio je čestitke jedinicama i formacijama koje su se istakle u specijalnoj vojnoj operaciji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministar je čestitao 11. Posebnoj gardijskoj inžinjerijskoj brigadi Kingisepa na odlikovanju Ordenom Suvorova za iskazanu hrabrost i posvećenost tokom specijalne vojne operacije, uključujući i na najtežim i najodgovornijim oblastima.

Borelj o kraju rata u Ukrajini

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da ne očekuje skori završetak sukoba u Ukrajini, kao i da bi Evropa trebalo da nastavi da pruža vojnu pomoć Kijevu uprkos činjenici da ih to skupo košta.

– Pošto smo se na početku sukoba obavezali da ćemo podržati Ukrajinu, moramo da nastavimo da je podržavamo sve dok oni ne budu u stanju da se odupru i dok Putin ne odluči da zaustavi rat, ali to se, nažalost, neće dogoditi, rekao je Borelj tokom diskusije na konferenciji Svetskog ekonomskog foruma o globalnoj saradnji, ekonomskom rastu i energiji za razvoj.

Tenkovski okršaj u blizini Harkova

Tenkisti iz grupe trupa koja pokriva rusku granicu neprekidno gađaju položaje neprijatelja koji pokušavaju da se ukopaju u blizini Harkova i u pograničnim oblastima, rekao je za RIA Novosti komandant tenkovskog bataljona, prenose RIA novosti. 

„Neprijatelj se približava granici i počinje da se ukopava. Da bismo sprečili neprijatelja da se ukopa, mi gađamo kako ne bi mogao da se učvrsti na ovom mestu“, rekao je komandant.

Prema njegovim rečima, tenkisti su pogodili uporište Oružanih snaga Ukrajine u blizini Harkova, gde su se izvodili inženjerski radovi. Nakon prvog nišanskog hica, operateri bespilotnih letelica su preneli korekciju koordinata, a meta je uništena sa tri sledeća hica.

BONUS VIDEO:

IZRAELSKI NAPAD: Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst