RAT u Ukrajini – 839. dan. Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski upozorio je u Berlinu da je ruski napad na zemlje NATO-a i EU vrlo verovatan scenario, a da je opasnost veća nego što neki misle. Ako se nastavi progon ruske štampe na Zapadu, uzvratićemo, poručila je portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova.

РАТ У УКРАЈИНИ: Писторијус: Кијев ће добити 100 ракета за патриот; Лавров: Запад покушава да игра на нуклеарну карту

Foto AP

Gladkov: Civil poginuo u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Jedan civil je poginuo, a tri osobe su ranjene u ukrajinskom granatiranju u gradu Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, rekao je guverner te oblasti na granici s Ukrajinom.

– Muškarac je preminuo od zadobijenih rana na licu mesta pre dolaska hitne pomoći – rekao je Vjačeslav Gladkov u objavi na Telegramu dodajući da su dve ranjene osobe prebačene u lokalne bolnice.

Prema njegovim rečima, u granatiranju višecevnim raketnim sistemima oštećeno je i šest stambenih kuća i 11 stambenih zgrada.

Ukrajina: Raketni napad na Kijev

Rusija je rano jutros napala Kijev krstarećim i balističkim projektilima i dronovima, prenosi Ukrinform.

– Neprijatelj je ispalio krstareće rakete Ks-101/Ks-555/Ks-55 sa strateških bombardera Tu-95MS. Rakete su se približile Kijevu sa juga u nekoliko talasa iz  južnog pravca – saopštila je ukrajinska vojska. 

Prema preliminarnim podacima, u tim napadima nije bilo povređenih i nije pričinjena šteta, navodi vojska.

Upozorenje o vazdušnom napadu u Kijevu trajalo je skoro 2 sata.

Ukrajinska PVO je oborila sve vazdušne ciljeve.

Zelenski: Došlo je vreme da se Ukrajini da svo oružje

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je u Berlinu da je došlo vreme da se Ukrajini dâ sve oružje potrebno da protera ruske okupacione snage sa ukrajinske teritorije.

Na posebnoj plenarnoj sednici nemačkog Bundestaga, Zelenski je naglasio da svu rusku imovinu treba iskoristiti bez kompromisa za obnovu Ukrajine.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima isporučiti treći sistem „patriot“, kao i sistem „iris-T“ SLM, „gepard“, projektile i artiljerijsku municiju.

Ministar odbrane Boris Pistorijus dodao je i da će Nemačka sa saveznicima Kijevu dati i 100 raketa za sisteme „patriot“.

Pomoć za Ukrajinu

Mnoge države su obećale Ukrajini pomoć. Sjedinjene Američke Države obezbeđuju 824 miliona dolara za podršku energetskoj infrastrukturi, a Italija 140 miliona evra za infrastrukturu, zdravstvo i poljoprivredu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će Kijev u julu dobiti 1,5 milijardi evra od zamrznute ruske imovine i 1,9 milijardi evra preko Ukrajinskog fonda EU već ovog meseca. Takođe, rekla je i da će pristupni pregovori sa Kijevom o prijemu u EU početi krajem juna.

Rusi protiv „nuklearne karte“

Sergej Lavrov poručuje da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da „igraju na nuklearnu kartu“. Kaže da su poslednji događaji na globalnoj sceni otkrili „pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak u svetu.

Međutim, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski upozorava da je ruski napad na zemlje NATO-a i EU vrlo verovatan scenario, a opasnost je veća nego što neki misle.

Rusija zauzela ključne tačke

Dok se u Berlinu obećavala pomoć Ukrajini, Rusija je na frontu zauzela sela Mijasožarivku u Luganskoj i Timkivku u Harkovskoj oblasti.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da će, ukoliko se nastavi progon ruske štampe na Zapadu, Rusija uzvratiti.

– Upozoriću još jednom zapadnjake: ako dodirnete naše novinare, drugi voditelji će otići kući – rekla je Zaharova, komentarišući oduzimanje akreditacije austrijskom novinaru koji je radio u Moskvi.

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE – Rusija i Belorusija zajedno na terenu

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst