RAT u Ukrajini – 743. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборено шест дронова изнад Русије; У украјинским редовима плаћеници из 50 земаља (ФОТО)

Foto: Pritnsrkin

Ruska federalna služba bezbednosti ubila čoveka koji je planirao „teroristički akt“

Ruska Federalna služba bezbednosti(FSB) saopštila je da je ubila Belorusa koji je planirao „teroristički akt“ u ime Ukrajine u severnom ruskom regionu Karelija, javila je državna novinska agencija RIA.

FSB navodi da je „zaplenila oružje i improvizovanu eksplozivnu napravu“ nakon pucnjave.

Navodi se da je beloruski državljanin nameravao da digne u vazduh administrativnu zgradu u gradu Olonec, oko 250 kilometara od finske granice.

(Reuters)

Foto: Eks printskrin/Pluton

 

Moskva: Američka ambasada da prekine saradnju sa tri nevladine organizacije u Rusiji

Ambasadorka Sjedinjenih Država u Moskvi Lin Trejsi primila je protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Rusije – zbog navodne saradnje i pružanja pomoći američkim nevladinim organizacijama, a koje su proglašene nepoželjnim u Rusiji.

„Trejsi je je obaveštena da su tri američke nevladine organizacije, Američki savet za međunarodno obrazovanje, Kulturne perspektive i Institut za međunarodno obrazovanje, proglašene nepoželjnim u Ruskoj Federaciji, koje uz podršku ambasade SAD sprovode programe i projekte antiruskog karaktera koji imaju za cilj regrutovanje „agenata uticaja“ pod maskom obrazovne i kulturne razmene“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Zatraženo je da američka ambasada prekine saradnju sa tim nevladinim organizacijama i ukloni sa svog sajta i društvenih mreža spisak edukativnih projekata ovih NVO.

Iz ministarstva dodaju da će smatrati kršenjem ruskog zakona ako se pomenute aktivnosti američke ambasade nastave, prenose RIA Novosti.

(Tanjug)

Ukrajinski mediji pišu o eksplozijama u više mesta na frontu

Ruske trupe bacile su vazdušnu bombu KAB-500 na privatni sektor Torecka, ranivši tri osobe u Donjeckoj oblasti, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Donjecku.

Konstatovano je da je oružje bilo upereno u jednu od ulica privatnog sektora, gde je u tom trenutku međusobno razgovaralo troje komšija, piše Ukrinform.

Navodi se da je u eksploziji oštećeno nekoliko kuća, a jedna se nakon eksplozije zapalila.

Takođe, u Sumi je odjeknula snažna eksplozija, piše Ukrinform. 

Ukrajinski zvaničnici navode i da su ruske trupe kasetnom municijom granatirale frontovsko selo Bilenke u okrugu Zaporožja, pri čemu je jedan muškarac ranjen, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Zaporožja Ivan Fedorov.

(Ukrinform)

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine priznala je da se u ukrajinskim redovima bore plaćenici iz 50 zemalja.

„Danas je godišnjica stvaranja međunarodne legije Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine. Legija objedinjuje dobrovoljce iz više od 50 zemalja sveta“, navodi se u saopštenju, objavljenom na Telegram kanalu uprave.

Kako se navodi, među plaćenicima su „borci, veterani specijalnih operacija i drugih vojnih jedinica“ iz SAD, Velike Britanije, Australije, Danske i drugih zemalja Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike.

Oboreno šest dronova iznad Rusije

Jedan dron oboren je iznad Kurske oblasti, dva iznad Tulske oblasti i tri iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Sputnjik. 

Prethodno su lokalne vlasti javile da su dronovi oboreni. U Brjanskoj oblasti uništena je bespilotna letelica iznad Klincovskog okruga i Novozibkovskog gradskog okruga. Prema rečima gubernatora Aleksandra Bogomaza, niko nije povređen. Odsustvo žrtava i materijalne štete zabeleženo je i u Tulskoj oblasti.

U Kurskom regionu dva puta tokom noći bila je proglašena raketna opasnost, gubernator regiona Roman Starovajt pozvao je stanovnike da idu u skloništa.

Ruska avijacija nanosi ozbiljnu štetu Oružanim snagama Ukrajine

Zbog aktivne upotrebe avijacije od strane ruskih trupa i intenziviranja neprijateljstava na Donjeckom pravcu, povećani su nenadoknadivi gubici Oružanih snaga Ukrajine u oblasti sela Časov Jar, rekao je za RIA potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

– Prema presretnutim podacima, saznalo se o povećanju nenadoknadivih gubitaka vazdušno-desantnih jedinica u rejonu naselja Časov Jar. Ova činjenica je povezana sa intenziviranjem neprijateljstava i povećanjem upotrebe FAB (eksplozivne avionske bombe – prim. aut.) i KAB (podesive avionske bombe – prim. aut.) Oružanih snaga Rusije od kojih je ukrajinskim militantima gotovo nemoguće da se sakriju – rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

BONUS VIDEO:

GLASANjE U RUSIJI- IRVASI STIGLI PRVI

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst