U utorak, 23. aprila sa početkom u 18h, u Kulturnom centru Grad, u okviru programa Booking Balkan, gost Kulturnog centra Grad biće Rajko Grlić, filmski reditelj. Razgovor će moderirati reditelj Stefan Arsenijević.

Rajko Grlić rođen je 1947. u Zagrebu. Režiju igranog filma magistrirao je 1971. na FAMU u Pragu. Kao režiser i scenarista snimio je dugometražne filmove: 2024 Svemu dođe kraj, 2016 Ustav Republike Hrvatske, 2010 Neka ostane među nama, 2006 Karaula, 2002 Josephine, 2001 Novo novo vrijeme (dokumentarni – ko-režiser), 1991 Čaruga, 1989 That Summer of White Roses, 1986 Za sreću je potrebno troje, 1984 U raljama života, 1981 Samo jednom se ljubi, 1978 Bravo Maestro, 1974 Kud puklo da puklo. Ovi filmovi igrali su na redovnom kino repertoaru svih pet kontinenata, bili prikazivani u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala uključujući i Cannes, te dobili mnoštvo međunarodnih nagrada. Kao scenarista radio je na pet dugometražnih igranih filmova drugih režisera kao i televizijskoj seriji Srđana Karanović „Grlom u jagode“. Bio je i producent pet dugometražnih filmova. Uz to je napisao i režirao šesnaest kratkometražnih filmova te četrnaest dokumentarnih za televiziju. Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu How to Make Your Movie; An Interactive Film School koja je ’98 u New York-u proglašena za najbolju sveetsku multimediju.

Dobitnik je Nagrade grada Zagreba, Godišnje nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Vladimir Nazor za životno delo, Nagrade grada Denvera za doprinos svetskom filmu, Nagrade beogradske kinoteke za doprinos europskom filmu, Plakete Kinoteke Severne Makedonije, nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskom filmu, nagrade Erhard Busek Sveučilišta u Rijeci, Nagrade čeških kino klubova, proglašen je Prijateljem slovenskog filma, Počasni je građanin Montplelliera, Eminent Scholar in Film na Ohio Univerity i Počasni doktor Univerze v Novoj Gorici. Knjiga Neispričane priče objavljena je u Hrvatskoj, Srbiji, Severnoj Makedoniji, Americi, Engleskoj, Sloveniji i Češkoj.

Stefan Arsenijević rođen je 1977. u Beogradu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde sada predaje na master studijama. Za kratki film „(A)torzija“ osvojio je preko 30 međunarodnih i domaćih priznanja, uključujući Zlatnog medveda u Berlinu, nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskara. Kratki film “Jednog popodneva, iznenada” u okviru međunarodnog omnibusa “Izgubljeno- nađeno” otvorio je program Forum na Berlinalu 2005. Njegov prvi celovečernji film, “Ljubav i drugi zločini”, premijerno je prikazan na Berlinskom festivalu 2008. i osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući nagrade za najbolju režiju u Visbadenu, Sofiji i Bursi, kao i nagradu publike u Lincu. Film je 2022. u Rumuniji adaptiran u pozorišnu predstavu u režiji Teodora Kristiana Popeskua.

Arsenijevićev drugi celovečernji film, “Strahinja Banović”, svetsku premijeru je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima 2022, gde je osvojio pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. “Strahinja Banović” je učestvovao na preko 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio preko 30 nagrada. Arsenijević je osnivač i programski direktor regionalnog profesionalnog trening programa Gete Instituta za mlade reditelje – FIRST FILMS FIRST.

Priredio je knjigu razgovora sa Srđanom Karanovićem „Malo iznad tla“ (2023, Filmski centar Srbije), a sa Majom Medić je priredio monografiju “Grlom u jagode – 40 godina TV serije” (2016, Kulturni centar Beograda i Vulkan).

Booking Balkan program bavi se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne i evropske književnosti i prevodilaštva. Podržan je od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin). Autorka projekta i urednica programa je Jelena Pavlović. Cena ulaznice za događaj je 300 rsd.

Post Views: 55

Originalni tekst