U UDESU koji se juče oko 7 sati dogodio u Ulici Milojka Lešjanina u Nišu teško povređeni muškarac preminuo je od zadobijenih povreda.

ПРЕМИНУО ПОЗНАТИ НИШКИ ВАЈАР ОД ПОСЛЕДИЦА УДЕСА: Покошен док је прелазио улицу

Foto: Privatna arhiva

U pitanju je poznati niški vajar Ivan Felker (74).

Na njega je naletelo vozilo „opel“ dok je prelazio ulicu. Hitna pomoć je intervenisala i prevezla ga do Urgentnog centra niškog Univerzitetskog kliničkog centra, ali je imao brojne povrede tela usled kojih je preminuo u večernjim satima.

Felkerove kolege ističu da su izgubili izuetnog čoveka i prijatelja i izuzetnog vajara. Podsećaju da je uradio brojna dela u zemlji i u svetu, organizovao više samostalnih i zajedničkih izložbi i osvojio niz domaćih i svetskih priznanja i nagrada.

Felker je autor jednog od simbola grada Niša skulpture Stevana Sremca i njegovog psa Kalče, česme „Puž“ u parku Čair, skulpture „Izvor“ u Niškoj Banji, spomnika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj gori i skulpture „Mermer i zvuci“ u Niškoj Banji.

Portrete kralja Petra, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Mileve Marić, Milutina Milankovića i Nadežde Petrović uradio u je u američkom gradu Klivlendu, a u Cirihu je uradio spomen ploču Milevi Marić.

Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1976. godine, sa prosečnom ocenom 9,27. Član ULUS-a  je od 1978. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst