Satelitski snimci objavljeni u protekla 24 sata otkrivaju dokaze o verovatnoj šteti na iranskoj vojnoj bazi nakon izraelskog udara u ranim jutarnjim satima u petak, piše BBC.

“BBC Verify” analizirao je dve slike koje pokazuju da je deo sistema protivvazdušne odbrane na aerodromu u Isfahanu oštećen.

Američki zvaničnici kažu da je Izrael izveo raketni napad, mada zvanična potvrda iz Izraela još nije stigla.

Napetosti između ova dva oštro suprotstavljena rivala pojačale su se u poslednjim nedeljama.

Prethodni, navodni izraelski udar na iranski konzulat u Siriji na početku meseca bio je praćen osvetničkim napadom Irana na Izrael 13. aprila.

Otkako su stigle vesti o izraelskom udaru u Isfahanu, kolevci iranskog nuklearnog programa, spekulisalo se o verovatnom cilju i obimu štete.

Iran tvrdi da je napad izveden dronovima koji su neutralisani od strane protivvazdušne odbrane.

I dok nije jasno kojim oružjem je izvršen napad, satelitski snimci detektovali su dokaze o šteti na vojnoj bazi.

“BBC Verify” je dao ovu procenu analizom optičkih i satelitskih snimaka radara sa sintetičkim otvorom (SAR) snimljenih iznad Isfahana u petak.

Optički snimci će biti poznati svima koji redovno koriste alate poput “Google Earth-a”, u osnovi je to fotografija zemlje ispod.

SAR tehnologija koristi radio talase da bi napravila sliku površine Zemlje. Jedna prednost koju ima u poređenju s konvencionalnom satelitskom tehnologijom je njena sposobnost da snima slike noću ili kroz oblake. Snimci koje prikuplja su crno-beli, ali visoke rezolucije. Zbog toga se ne mogu detektovati promene boje na zemlji, poput ožiljaka od vatre, ali mogu prikazati materijalnu štetu na strukturama, vozilima itd.

Jedna takva slika snimljena od strane “Umbra Space-a” 15. aprila pokazuje sistem protivvazdušne odbrane S-300 koji se nalazi na severozapadnom uglu vojne baze Shikari. Sistem se sastoji od nekoliko vozila opremljenih radarima, prepoznatljivih lansera raketa i druge opreme.

Umbra Space-ova slika snimljena nakon udara u petak pokazuje štetu i ostatke oko jedne komponente (verovatno radara) koja je takođe malo pomerena sa svoje pozicije. Vojna baza sama po sebi ne pokazuje znakove materijalne štete na dostupnim snimcima, ali za donošenje takvog zaključka biće potrebna dalja analiza optičkih snimaka veće rezolucije.

Trenutno nema dostupnih snimaka iz nuklearnih postrojenja u Isfahanu. Međunarodna agencija za atomsku energiju UN-a saopštila je da „nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama“.

Post Views: 153

Originalni tekst