Betadanas 20:06

Posle odbijanja škola CIK našla druga mesta za glasanje o predsednicima opština na severu Kosova 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Centralna izborna komisija (CIK) je danas objavila da je našla alternativna rešenje za glasanje o smenjivanju predsednika četiri opštine na severu Kosova, pošto su direktori 33 škole odbili da se 21. aprila glasa u njima.

Šef Sekretarijata CIK Burim Ahmetaj je rekao za prištinske medije da će ta mesta biti objavljena pošto CIK odluči o tome.

Glasanje za ili protiv smenjivanja predsednika opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavića i Zubin Potok se očekuje u nedelju, 21. aprila. Da bi taj referendum bio uspešan, potrebno je učešće 50 odsto plus jednog od ukupnog broja upisanih birača.

Politički predstavnici Srba i vlasti u Beogradu su ranije kazali da je taj kriterijum teško ispuniti zbog, kako tvrde, „naduvavanja biračkih spiskova“ na Kosovu.

Vlasti na Kosovu optužuju Beograd da vrši pritisak na kosovske Srbe da ne glasaju 21. aprila. U slučaju neuspeha glasanja, ono može da se ponovi tek posle 12 meseci.

Tada i inače prestaje mandat predsednicima opština na celom Kosovu, te tada treba da budu organizovani lokalni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Politika

Originalni tekst