(Beta) – Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je da je poljska vlada skeptična prema predlogu predsednika Andržeja Dude da se svim članicama NATO poveća obaveza izdataka za odbranu na tri odsto BDP-a.

Razlog je, kako je rekao, taj što bi se tada (i ukoliko u novembru ove godine Tramp zameni Bajdena u Beloj kući) broj zemalja koje bi SAD bile spremne da brane sveo na nekolicinu.

Donald Tramp je više puta rekao da SAD neće stati u odbranu zemalja koje izdvajaju malo za odbranu. Tada bi se grupa zemalja koje treba braniti radikalno smanjila“, rekao je Šikorski za poljske medije.

Poljski ministar spoljnih poslova upozorio je da se predsednik Duda nije konsultovao sa vladom, koja je odgovorna za spoljnu politiku.

Duda je predložio da se već ovog leta na samitu u Vašingtonu uvede obaveza da umesto dva odsto, minimalna izdvajanja svih članica NATO za odbranu budu tri odsto BDP-a.

Tu eventualnu obavezu trenutno ispunjavaju samo SAD, Poljska i Grčka, a ove godine će važeći cilj od dva odsto ispuniti 20 od 32 članice zapadnog vojnog saveza.

Šikorski, koji je tokom vikenda boravio u Vašingtonu u kom se i sreo sa bliskim saradnicima bivšeg američkog predsednika Trampa, odbacio je Trampov koncept „NATO u dve brzine“.

Taj koncept podrazumeva da one zemlje koje ne izdvoje dovoljno sredstava za odbranu ne bi imale pravo da ih saveznici kolektivno brane po članu 5. sporazuma NATO.

„Ne slažem se sa takvom idejom. Vojni savez nije obezbeđenje, nije nikakva firma, i to tako ne funkcioniše. Član 5 je aktiviran jedan jedini put do sada i to da se pomogne SAD posle terorističkih napada 11. septembra. Savezništvo nije milostinja za Evropljane. Pomaže i SAD“, rekao je Šikorski.

Pored izjava za poljske medije, Šikorski je gostujući u programu američke televizije FOKS Njuz istakao da evropske zemlje izdvajaju 120 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, a da su ih SAD sustigle tek sa nedavno odobrenim paketom pomoći.

„Sada su izdvajanja SAD i Evrope manje-više jednaka. Evropske zemlje daju za pomoć Ukrajini 120 milijardi dolara. Nadam se samo da će američko oružje brzo stići na front i pomoći ukrajinskim junacima da odbrane domovinu“, kazao je Šikorski.

Dajući izjave tokom boravka u SAD, šef poljske diplomatije odbio je da konkretno govori o tome da li bi Poljska poslala vojnike u Ukrajinu, ili da li je razgovarao o pokušajima prethodne poljske vlasti i sadašnjeg predsednika Dude da privoli SAD da Poljsku uključe u program Nuklear šering i razmeste na njenoj teritoriji nuklearno oružje.

„Što manje govorimo o tome, to bolje“, kratko je prokomentarisao Šikorski.

U razgovoru za britanski BBC Šikorski je povodom izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi neke zemlje NATO mogle u Ukrajinu da pošalju svoje vojnike ponovio da Poljska i saveznici nemaju nameru da otkrivaju karte i da je vreme da ruski predsednik Vladimir Putin malo porazmisli o tome šta spremaju i šta su sve sposobni da učine.

Post Views: 17

Originalni tekst