Izložba fotografija „Pastinski”, čiji je autor fotograf Đuzep Marija de Ljobet, otvorena je 25. aprila u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Pastinski je pseudonim za samoukog slikara koji je svoju strast prema slikanju otkrio u 78. godini. Iz izraza slobode i čiste ljubavi prema umetnosti, za sobom je ostavio brojne radove koji su krasili porodični stan u srcu Barselone. Fotograf Đuzep Marija de Ljobet je na svojevrstan način zabeležio njegovu poslednju izložbu i pretvorio je prvo u foto-knjigu, a sada i u izložbu koja je sinoć otvorena u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

„Izložene fotografije su nastale u stanu u kojem je generacijama živela porodica Pastinskog. Njegova ćerka Margarita je poslednja koja je tu ostala da živi, sve dok nije bila prinuđena da se iseli zbog sve veće stambene krize i troškova života koji ubrzano rastu usled nekontrolisanog turizma i priliva novca”, objasnio je autor izložbe. „Fotografije su nastale prilikom njenog iseljenja iz stana, kada sam je zamolio da slike Pastinskog budu poslednje što će izneti. Tako su ostale da vise na zidu, u praznom stanu koji je podsećao na neku galeriju, a cela postavka na poslednju retrospektivu Pastinskog.”

Osnivač Beogradske nedelje foto-knjiga, fotograf David Pužado, dodao je da ova izložba premijerno prikazana upravo u srpskoj prestonici, jer je to prvi put da foto-knjiga „Pastinski“ biva pretvorena u izložbu, upravo u Institutu Servantes u Beogradu.

Đuzep Marija de Ljobet, foto: Tanja Drobnjak

Kao jedan od osnivača i urednika izdavačke kuće Ediciones Posibles, Đuzep Marija de Ljobet je uoči otvaranja izložbe održao predavanje „Mogućnosti u izdavaštvu (u Španiji): foto-knjige kao rešenje”.

„U Španiji se pre nekoliko godina desio pravi bum kada su foto-knjige u pitanju, pa je i izdavaštvo krenulo u tom pravcu”, objasnio je on. „To znači da promišljamo svaki detalj jedne foto-knjige, od toga da li ćemo imati povez ili spiralu, da li će korice biti od običnog papira, kartona ili možda tkanine, kako ćemo pozicionirati fotografije na stranicama, da li ćemo i gde ostaviti praznu stranu kao pauzu između fotografija. A na publici je da dešifruje celu jednu priču koju autor želi da joj ispriča. I potom da joj se vraća više puta.”

Direktor Instituta Servantes u Beogradu Đuzep Marija de Sagara Angel kazao je da je za fond biblioteke „Hose Jero” otkupljeno blizu pedeset foto-knjiga objavljenih poslednjih godina u Španiji. Sva ta izdanja biće izložena u biblioteci tokom trajanja izložbe, dostupna stručnoj zajednici, ali i zainteresovanoj široj publici.

Izložbu „Pastinski” organizuju Institut Servantes u Beogradu i Beogradska nedelja foto-knjige, uz podršku Španske agencije za promociju kulture.

Stručna vođenja kroz postavku biće organizovana 11. i 25. maja i 8. juna, na srpskom i španskom jeziku. Izložba će biti otvorena u galeriji Instituta Servantes do 20. juna.

Post Views: 18

Originalni tekst