Beogradski simpozijum o nastavi istorije, pod nazivom „Razoružavanje istorije“, uz brojne internacionalne učesnike, održan je 11. i 12. aprila 2024. godine u Beogradu, u okviru obeležavanja 75. godišnjice Saveta Evrope i nakon Treće godišnje konferencije Opservatorije za nastavu istorije u Evropi. Ovaj simpozijum već tri godine okuplja stručnjake i eksperte koji se bave nastavom istorije, stvarajući tako prostor u kojem se razmenjuju različite inovativne prakse u sferi akademske, nastavne, studentske i učeničke zajednice uz podsticanje demokratske kulture, interkulturnog razumevanja i multiperspektivnosti. 

Prilikom otvaranja Trećeg beogradskog simpozijuma prisutnima su se obratili Janoš Babić, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, NJ.E. Silvia Davidou, ambasadorka Rumunije u Srbiji, NJ.E. Edvard Ferguson, ambasador britanske ambasade u Srbij i prof. dr Milan Stančić, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su pozdravili prisutne učesnike i ukazali na važnost ovakvog skupa koji je objedinio internacionalne i domaće stručnjake, nastavnike i studente.

Kao i prethodnih godina, na simpozijumu je održano niz panel diskusija i radionica, sa ciljem razmene iskustava stručnjaka iz Evrope sa ciljem osavremenjivanja nastave u skladu sa obrazovnim principima i uz implementaciju preporuka Saveta Evrope.

U organizaciji Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i Opservatorije za nastavu istorije u Evropi, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, održan je uvodni panel o savremenim izazovima pred kojima se nalaze edukatori koje se bave nastavom istorije u Evropi i regionu. Govorili su Aurora Ajlinkai, izvršna direktorka Opservatorije nastave istorije sa sedištem u Strazburu, prof.dr Raul Kastorčea, potpredsednik naučnog saveta OHTE i profesor na Mejnut univerzitetu u Irskoj, Anamarija Viček, državna sekretarka Ministarstva prosvete Republike Srbije i Ana Radaković, potpredsednica Udruženja Edukacija za 21. vek. Ovaj panel vodio je Fin Morten Hekert, predstavnik OHTE koja predstavlja institucionalno telo Saveta Evrope u kojem, uz Srbiju, učestvuju i druge evropske zemlje.

Panel “Razoružavanje istorije” održan je u Ambasadi Francuske, uz uvodno obraćanje ambasadora Francuske u Srbiji, NJ. E. Pjera Košara. Govorili su prof. Valeri Anan, istoričarka i urednica časopisa L’Histoire, dr Štefen Zamler (Georg Eckert Institute, Braunšvajg), prof. dr Slobodan Marković (LSE program Ideje, Fakultet političkih nauka u Beogradu) i dr Paula O’Donahju iz evropskog udruženja nastavnika EuroClio. Razgovor je moderirao Džon Loterington, istoričar (Ratiu Forum / LSE) koji je učesnike panela inspirativno podsticao na razmenu iskustava u pogledu obrazovnih praksi u Evropi. Na panel diskusiji “Pomirenje kroz nastavu istorije” govorili su NJ.E. Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, Rene Trokaz, ambasador i specijalni izvestilac za Zapadni Balkan iz Francuske, kao i prof. dr Marko Šuica sa FIlozofskog fakulteta u Beogradu, član naučnog saveta OHTE. Razgovor je moderirala Marija Branea (Ratiu Forum / LSE) koja se fokusirala na iskustva, procese i perspektive pomirenja u Evropi.

Simpozijum je prvi put sadržao i prateće događaje, internacionalni studentski seminar ISHA (Internacionalno udruženje studenata istorije) i međunarodnu radionicu udruženja EuroClio sa temom „Propitivanje spomenika“ (Monumental Challenges). Na taj način se u Beogradu istovremeno, tokom čitave nedelje, odigravala serija događaja posvećenih nastavi istorije i obrazovanja o kulturnoj baštini.  Svi prateći sadržaji ponudili su učesnicima simpozijuma inspirativan okvir za uvođenje različitih tema koje su u bliskoj vezi sa i obrazovanjem za demokratiju i ljudska prava, i koji odražavaju savremene izazove na lokalnom, regionalnom i evropskom nivou. 

Pored panel diskusija, održane su i radionice, sa temama koje podstiču nastavnike i edukatore da preispituju društvene pojave iz bliže prošlosti, a sa ciljem  razumevanja demokratskih vrednosti i poštovanja ljudska prava. Simpozijum je, takođe, pružio učesnicima jedinstvenu priliku da istraže grad kroz vođene pešačke ture na kojima su učesnici mogli da vide kulturno istorijsko nasleđe Beograda kroz istovremeno ukazivanje na različite perspective sagledavanja nasleđa.

U okviru programa Simpozijuma predstavljen je priručnik „Učionica sećanja na otvorenom“ nastalog uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije, jedinstvenog i modernog teorijsko-praktičnog vodiča za nastavnike različitih predmeta koji pomeraju granice svoje nastave. Priručnik sadrži primere dobre prakse nastavnika iz različitih delova Srbije koji istražuju svoju lokalnu sredinu i istorijsko nasleđe, izlaze van učionice i koristite različite metode sa ciljem razvijanja  kompetencija za demokratsku kulturu Saveta Evrope . 

Završni panel simpozijuma, kome je prisustvovao veliki broj studenata iz Beograda, Srbije i Evrope, bio je posvećen temi „Izgradnja puteva ka pomirenju: Kako mladi mogu da prevaziđu nasleđe sukoba suočavajući se sa različitim nacionalnim istorijskim narativima?” U razgovoru su učestvovali Fin Morten Hekert, OHTE, Igor Mijović, potpredsednik kluba studenata istorije Ostrogorski/KSIO,  Nadira Ćurulija, ispred lokalne RYCO kancelarije Sarajevo. Razgovor je moderirala Marija Bulat ispred organizacije RYCO, kancelarija Beograd, koja je brojnoj publici, naročito studentskoj zajednici omogućila da participiraju u diskusiji.

Organizator simpozijuma je Udruženje Edukacija za 21. vek koje je kroz saradnju okupilo brojne domaće i međunarodne institucije: (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut Georg-Eckert, (Braunšvajg), Opservatorija za nastavu istorije u Evropi (Strazbur), Londonska škola ekonomije, program Ideas / Ratiu Forum (Rumunija / Ujedinjeno Kraljevstvo), EuroClio (Hag), Muzej devedesetih (Beograd), RYCO Serbia / RYCO lokalna kancelarija u Srbiji). 

Partneri na ovom projektu su Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, kao i Ambasada Francuske, Ambasada Nemačke u Srbiji, Britanska ambasada u Beogradu, Ambasada Rumunije u Srbiji i Ambasada Švajcarske Srbiji, u Srbiji.

Post Views: 2

Originalni tekst