Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) neće 2. maja glasati o rezoluciji o Srebrenici, izjavio je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je za regionalnu televiziju N1 u Sarajevu rekao da se u ovom trenutku zna da sednica GS UN neće biti 2. maja, kako je bilo najavljeno, zbog toga što se tekst rezolucije danas šalje na reviziju, za slučaj da članice UN imaju još neke predloge.

„Generalna skupština će biti sigurno posle 6. maja, zavisno od rasporeda sednica, što ćemo znati u utorak. I misija BiH u UN je učestvovala u ovoj odluci, kako bi se dalo vreme onima kojima je potrebno ili onima koji su spremni na veće razumevanje teksta rezolucije“, rekao je Lagumdžija.

Glasanje o rezoluciji, kojom se poziva da 11. jul bude proglašen za Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida u Srebrnici 1995. godine, prvobitno je trebalo da bude 27. aprila, pa je pomereno za 2. maj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da su SAD, Nemačka i druge zemlje pojačale lobiranje za rezoluciju o Srebrenici, zahvaljujući kampanji koju Beograd vodi protiv njenog usvajanja.

Na kraju petodnevnog boravka u Njujorku, gde je nastojao da ubedi predstavnike brojnih zemalja da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, Vučić je srpskim medijima rekao da su „Amerikanci, Nemci i drugi danas formirali štab u Beču“ i da to „nikada ne bi učinili da Srbija nije uradila dobar posao“.

Post Views: 57

Originalni tekst