Američki i britanski ratni avioni—u združenoj misiji „ Zaštitnik prospertiteta“ protiv jemenskih Huta od 12. janauara—dejstvovali su danas dva puta po ciljevima u oblasti Badžail na zapadu Jemena, javljaju agencije.

Badžail je inače oblast na Crvenom moru u kojoj se nalaze tri ključne luke: Hodeida, Salif i Ras Isa  koje prema oceni UN agencije za razvoj (UNDP) predstavljaju „ kritičnu i nezamenljivu infrastrukturu za komercijalne i humanitarne aktivnosti u Jemenu, budući da preko njih ide dopremanje oko  85 odsto žitarica iz uvoza, 42 odsto uvoza pirinča i skoro polovine pšeničnog brašna“.

Zapadna armada krenula je zimus u pomorsku ofanzivu protiv proiranskih Huta, nakon što su jemenski pobunjenici u „znak soidarnosti sa Palestincima u Gazi“ sredinom prošlog novembra krenuli  sa oružanim prepadima na brodove „ povezane sa Izraelom“  nadomak strateškog prolaza Bab el Mandeb na Crvenom moru. Od novembra do danas, trgovački brodovi i tankeri u plovidbi trasom Bab el Mandeb—Suec u oba smera,  masovno su promenili kurs put juga ka Mozambičkom kanalu, Kejptaunu i odatle na sever Atlantikom, što izaziva brojne poremećaje u globalnoj trgovini.

Mohamed Ali al-Huti, član Vrhovnog političkog saveta u Jemenu poručio je proteklog vikenda da će pobunjenici nastaviti sa svojim dejstvima na Crvenom moru i šire na Indijskom okeanu, prenose jemenski mediji. Prema tim izvorima, Al-Huti je primetio da su američke snage u Crvenom moru pod upornim pritiskom Jemena i da „nemaju odmora“..

Originalni tekst