Dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou počeo je u Briselu direktnim sastankom delegacije Beograda koju predvodi Petar Petkovića i tima EU na čelu sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Osnovna tema dijaloga je kako rešiti probleme izazvane ukidanjem prometa dinarima na Kosovu, pa su, kako saznajemo, u delegaciji Beograda ovoga puta i stručnjaci za finansije.

Beograd traži da se na Kosovu omogući rad banci Poštanska Štedionica, kako bi ona mogla da isplaćuje dinare građanima, dok Priština nudi međubankarsku konverziju dinara u evre, kako bi potom evropska valuta bila izdavana građanima za korišćenje na Kosovu.

Za razliku od poršlog sastanka, kada se delegacija Prištine nije odvojeno sastala sa Miroslavom Lajčakom, danas je taj susret planiran nakon runde sa predstavnicima Beograda, kao i trilateralni sastanak na kome bi predstavnici Beograda i Prištine seli za isti sto i direktno pregovarali, uz posredovanje Miroslava Lajčaka.

Izjave dve starene nakon prethodna četiri sastanka ukazuju da su pozicije veoma udaljene i da je dogovor daleko, uprkos optimizmu koji poslednih nedelja izražava Miroslav Lajčak da je dogovor moguć.

Originalni tekst