S. D.danas 19: 03

Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Pošto je Ron DeSantis u nedelju odustao od predsedničke kampanju, Niki Hejli dobija ono za čim je čeznula – meč jedan na jedan sa Donaldom Trampom, piše BBC.

„U jednom trenutku ove kampanje nas je 14 učestvovalo“, navela je ubrzo nakon što su se pojavile vesti o DeSantisu.

„Ali danas je to zvanično trka dve osobe između mene i Donalda Trampa!“

Međutim, nadmetanje Hejli sa Trampom od države do države za izbor republikanskog predsedničkog kandidata možda neće ispasti baš onako kako se nadala. Način na koji se polje za 14 osoba u poslednje vreme smanjilo uglavnom je išlo u korist bivšeg predsednika.

Prvo, DeSantis je prednjačio ispred Hejli za drugo mesto u poslaničkim krugovima Ajove, uskrativši joj bilo kakav značajan zamah koji ide ka Nju Hempširu, gde se glasa u utorak.

Dan nakon Trampove velike pobede u Ajovi, drugi predsednički rival, Vivek Ramasvami, povukao se iz trke i podržao Trampa.

Sada je i DeSantis van slike poput Ramasvamija podržao Trampa, iako sa malo manje žara.

On je bivšu američku ambasadorku u UN-u nazvao delom „stare republikanske garde prošle godine – prepakovanog oblika podgrejanog korporativizma”.

Odluka DeSantisa da odustane i način na koji je to učinio, možda je pomogla da se zapečati Trampova pobeda.

Većina istraživanja javnog mnjenja pokazuje da jasna većina birača koji podržavaju DeSantisa vide Trampa kao sledeću najbolju opciju, što sugeriše da će njegovo povlačenje na kraju biti blagodet za bivšeg predsednika.

Anketa CNN/Univerziteta u Nju Hempširu objavljena ranije u nedelju, na primer, pokazala je da je 62 odsto onih u državi koji podržavaju DeSantisa navelo Trampa kao drugog izbora, dok je samo 30 odsto imenovalo Hejli.

To nisu veliki brojevi za bivšu guvernerku Južne Karoline koji se mesecima fokusira na Nju Hempšir kao mesto za koje veruje da će njenoj kampanji dati podsticaj neophodan da ozbiljno izazove Trampa.

U teoriji, njena strategija je bila dobra. Državni republikanski predizbori otvoreni su za nezavisne glasače, kao i za članove stranke, i dozvoljavaju umerenima kojima se možda ne sviđa Trampov brend konzervativnog populizma da se izjasne. Država takođe ima veći broj diplomiranih studenata u svojoj populaciji, 37 odsto, što je jedna od najjačih demografskih grupa Hejli.

Videla je kako njena podrška u državi raste poslednjih meseci, jer je postala jasna alternativa za one koji ne favorizuju bivšeg predsednika. Nema sumnje da ona donosi veštine ljudi koje su nedostajale DeSantisu i takođe je izabrala drugačiji put do bivšeg guvernera Floride, koji se pozicionirao sa desne strane Trampa.

Po politici i tonu, njena kampanja je opisana kao nešto nalik na povratak u eru Republikanske stranke pre Trampa. U njenoj poruci ima više kompromisa i uglavnom se klonila politike žalbi i teorija zavere. I ona podržava nastavak finansiranja rata u Ukrajini od strane SAD.

Ali ne biti Tramp i isporučiti umereniju poruku možda neće biti dovoljno.

Ako ne uspe da ga pobedi u Nju Hempširu, teško je videti gde bi mogla da pobedi – čak i u svom domu u Južnoj Karolini, gde je bivši predsednik izuzetno popularan i ima podršku gotovo svih republikanskih zvaničnika u državi.

AntiTramp republikanci uvek su žalili da većina u stranci nije želela da ga ponovo vidi kao kandidata, ali je polje protiv njega jednostavno bilo previše podeljeno. Kada bi se mogli ujediniti samo iza jednog kandidata, tvrdilo se, pobeda bi bila nadohvat ruke.

U Nju Hempširu će u utorak ta teorija konačno biti stavljena na probu, zaključuje BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst