Povodom proslave godišnjice oslobođenja Italije u Drugom svetskom ratu došlo je do nereda na Trgu Duomo u Milanu kada se pojavila jevrejska zajednica, a propalestinski demonstranti se sukobili s policijom.

Italijanska policija je intervenisala, a dvojica demonstranata su zaustavljena i odvedena u policijsku stanicu, prenosi N1.

Policijski štab je objasnio da je reč o „grupi uznemirenih mladih severnoafrikanaca“, od kojih su neki nosili palestinske zastave i skandirali „Cionisti van marša“ i „Slobodna Palestina“.

A Milano, in piazza Duomo, sono arrivati anche i maranza per minacciare e picchiare il servizio d’ordine. Un carnevale antisemita normalizzato, a cui ci siamo già rassegnati. #25aprile pic.twitter.com/7bm8B0visL

— Marco Fattorini (@MarcoFattorini) April 25, 2024

Propalestinske pristalice bacale su flaše na policajce u opremi, posle čega su snage ponovo intervenisale, dok su pojedini izviždali italijansku himnu i gradonačelnika Đuzepea Salu, prenosi Ansa.

„Procenili smo da je broj prisutnih iznad 100 hiljada. Neće biti protesta na ovaj Dan oslobođenja. Više nas je nego što smo mislili da će nas biti“, poručio je predsednik Nacionalnog udruženja italijanskih partizana (ANPI) Primo Mineli.

Post Views: 25

Originalni tekst