Uprkos presudi Međunarodnog suda pravde koja Izraelu naređuje da hitno zaustavi vojni napad u gradu Rafi, izgledi da će Izrael odstupiti od svojih akcija na jugu Pojasa Gaze deluju sve manje realno.

Dok je najviši sud UN u jučerašnjoj odluci isticao kako nije uveren da su evakucija Rafe i druge bezbednosne mere koje Izrael sprovodi tokom vojnih akcija na jugu Pojasa bile dovoljne da umanje patnje Palestinaca, kao i to da je potrebno što pre obustaviti ofanzivu na Rafu, izraelska vlada je odmah po donošenju odluke odlučno odbacila stav suda i poručila da Izrael mora nastaviti svoju borbu.

„Nema te sile na svetu koja će zaustaviti Izrael da zaštiti svoje građane i da goni Hamas u Gazi“, rekao je portparol vlade Izraela Avi Hajman.

Već sutradan, nastavljeno je po starom.

Izraelska vojska je saopštila da je tokom dana izvršila „operativne aktivnosti u određenim oblastima Rafe“, koje su iključivale „ubijanje militanata, demontiranje dela Hamasovog sistema tunela i lociranje zaliha oružja“.

Stanovnici i službe za vanredne situacije rekli su da su izraelski tenkovi ušli duboko u oblast Džabalije, uništivši desetine kuća, prodavnica i puteva.

„Trupe u Džabaliji su eliminisale desetine terorista u bližim borbama i vazdušnim napadima“, izveštavao je IDF sa terena do kojeg, kako navode mediji, palestinski medicinski timovi nisu uspeli da dođu.

Napadi su se nastavili i danas. U izraelskom vazdušnom napadu na kuću u gradu Bejt Hanun, severno od Pojasa Gaze ubijeno je desetoro Palestinaca među kojima ima i dece, dok je sedamnaestoro tom prilikom povređeno.

Samo u poslednja 24 časa, prema podacima Ministarstva zdravlja Hamasa, stradalo je 46 ljudi, čime je bilans poginulih od 7. oktobra prošle godine, kada je napadom palestinskog islamističkog pokreta rat počeo, porastao na 35.903.

Međunarodni pritisci na Izrael, naročitno nakon jučerašnje odluke, sve su intenzivniji. Kritike rastu čak i od strane najbližeg saveznika Izraela, SAD, koje su još ranije upozorile da se ne preduzima invazija na Rafu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarao je telefonom sa ministrom izraelskog ratnog kabineta Benijem Gancem o naporima da se postigne prekid vatre i ponovo otvori granični prelaz Rafa, iako, kako je saopštio Blinkenov kabinet, Međunarodni sud pravde u razgovoru nije bio tema.

Nešto oštriji odgovor uputila je španska vlada koja je danas zahtevala od Izraela da se pridržava presude i odmah prekine bombardovanje i kopneni napad na Rafu.

„Mere predostrožnosti koje je odredio MSP, uključujući to da Izrael treba da prekine svoju vojnu ofanzivu u Rafi, su obavezne. Izrael mora da ih poštuje“, napisao je španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares na mreži Iks. „Isto važi i za prekid vatre, oslobađanje talaca i pristup humanitarnoj pomoći Gazi“, napisao je on, i dodao da „patnja naroda Gaze i nasilje moraju prestati“.

Izjavom ministarke odbrane ove zemlje Margarite Robles, koja je danas ocenila dešavanja u Gazi kao „pravi genocid“, Španija se pridružila stavu Južnoafričke republike, koja je tužila Izrael Međunarodnom sudu pravde.

Španija, kao jedna od najoštrijih evropskih kritičara izraelskih akcija u Gazi, je ranije ove nedelje zajedno sa Irskom i Norveškom najavila da će podržati palestinsku državu, što je premijer Benjamin Netanjahu ocenio kao „nagrađivanje terora“.

Za razliku od Sjedinjenih Država, koje su u poslednje vreme sve rezervisanije u svojoj podršci Izraelu, Velika Britanija je po pitanju aktuelne situacije bila najotvoreniji zastupnik izraelske strane. Vlada u Londonu kritikovala je Međunarodni sud, rekavši da će ta presuda ojačati Hamas.

„Razlog zašto nema prekida vatre je taj što je Hamas odbio veoma velikodušan ugovor o taocima iz Izraela. Intervencija ovakvih sudova – uključujući i Međunarodni sud pravde – ohrabriće Hamas da zadrži taoce i ostane u Gazi“, rekao je portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova kasno u petak i dodao da ako se to dogodi, „neće biti mira, niti rešenja za dve države“.

Prema pisanju Gardijana, posredovani pregovori između Izraela i Hamasa o postizanju sporazuma o oslobađanju izraelskih talaca u Pojasu Gaze trebalo bi da počnu sledeće nedelje, rekao je u danas zvaničnik koji je upoznat u odnose dve strane.

Kako prenosi Rojters, odluka o ponovnom pokretanju pregovora usledila je nakon što se šef izraelske obaveštajne agencije Mosad sastao sa šefom CIA-e i premijerom Katara.

Post Views: 29

Originalni tekst