Načelnik izraelske vojno obaveštajne agencije (Aman), general Aharon Haliva, podneo je ostavku zbog neuspeha u sprečavanju napada islamističkog palestinskog Hamasa 7. oktobra 2023, saopštila je vojska.

Time je Haliva postao prva rukovodeća ličnost u Izraelu koja je podnela ostavku zbog tog terorističkog napada, prenosi N1.

U pisanoj ostavci koja je prosleđena novinarima, Haliva je napisao da „uprava za obaveštajne poslove koja je bila pod mojom komandom nije ispunila zadatak koji nam je poveren“.

Vojska je u saopštenju dodala da je načelnik generalštaba prihvatio ostavku i zahvalio mu se na službi.

Haliva je javno rekao da deli krivicu jer kao načelnik vojnog resora zadužen za davanje obaveštajnih informacija i dnevnih upozorenja vladi i vojsci nije sprečio napad Hamasa.

Očekivalo se da će Haliva, kao i drugi vojni i bezbednosni zvaničnici, podneti ostavke kao odgovor na neuspehe koji su doveli do napada 7. oktobra i razmere smrti i razaranja.

Ali vreme kada dolaze ostavke je neočekivano jer Izrael i dalje ratuje protiv Hamasa u pojasu Gaze i bori se protiv libanske militantne grupe Hezbolah na severu. Tenzije sa Iranom su takođe na visokom nivou nakon međusobnih napada.

Dok su Haliva i drugi prihvatili krivicu za neuspeh da zaustave napad, drugi to još nisu, na prvom mestu premijer Benjamin Netanjahu, koji je rekao da će jednom odgovarati na teška pitanja o svojoj ulozi, ali nije u potpunosti priznao direktnu odgovornost što je dozvolio da se napad odigra. Takođe nije nagovestio da će se povući.

Post Views: 92

Originalni tekst