Krenimo od kraja: nakon što smo, pošavši iz Njujorka, prešli čitav kontinent (što je za pedeset i nešto kilometara dalje nego od Pariza do, pazite sad, Bagdada!), bilo je vreme da iz San Franciska poletimo ka Evropi. Ceo taj dan proveli smo po brdašcima i udolinama ovog grada, na kraju završili na mostu Golden gejt i u šarmantnoj varošici Sausalito u njegovom podnožju. Pa onda traži parking, tankaj auto, vraćaj rentakar, prebacuj se na terminal, jedna kontrola, druga kontrola, traži gejt, laktaj se za mesto, sve u svemu – konačno predveče sedosmo u avion.

Razni su povodi nas pet osnivača ovoga što je danas evropska organizacija Propulsion doveli u Ameriku i poslali da je proputujemo od obale do obale: naša šefica da izbliza vidi neke od najuzbudljivijih poslovnih praksâ naših poslovnih partnera, naš art-direktor da se inspiriše nepresušnom amerikanom, naš vođa programa da pogleda kako se od jasne ideje stvara jedna od najvećih globalnih konferencija, Guglov „Klaud nekst“ u Las Vegasu gde su nas pozvali kao malog ali uzbudljivog partnera, ja da upijem inspiraciju za sve što sledi, a naš direktor finansija da pripremi administrativno-finansijski teren za nove korake u našem razvoju.

Znali smo da je „Amerika zemlja velika“, ali nije ključ samo u fizičkoj veličini, nego u broju mogućnosti, u svemu, a čovek mora, vala, da može da slobodno bira, na tržištu, u životu, u državi. Kad su, prosto, pred tobom slobodni izbori, pred tobom je i link sa svetom, ama ceo svet! Da smo „povezani sa svetom“ raznim vidljivim i manje očiglednim nitima, kojih nekad ni sami nismo svesni, slažemo se sa USAID-om, u njihovoj novoj inicijativi, kojoj je namera da osnaži neke nove generacije u Srbiji. U eri globalizacije i napretka, mogućnosti za širenje poslovanja, delovanja i komunikacije su bezgranične, a mnogi od nas znaju da fizičke granice Srbije nisu prepreka našim ambicijama i razvoju.

I tako su našeg Dušana, dok smo mi prelazili hiljade milja, američkom poštom jurila važna pismena iz raznih delova zemlje, a on ih presretao gde god je stigao i mogao. Kažemo mu: „Sedi, Duško, na avion iz San Franciska, to ti je očas posla da skočiš do Čikaga i pokupiš papire!“ Sad, evo, sedimo svi u avionu za Evropu, let traje već pet-šest sati, pogledam na ekran – pa mi jedva da smo se Čikagu približili! Hoće li u ovih četiri hiljade karaktera stati sve što je u Americi – veliko? Teško, zato sve sitne detalje pročitajte na Nedeljnikovom sajtu.

Jer, mali mi je ovaj tekst za kanjon kome mora da se dodeli još veća reč od „veliki“ (mora „grand“), pa za njujoršku Grand junion železničku stanicu, pa za MGM Grand u Las Vegasu, pa za najveći svetski okean u Kaliforniji, pa za nezamislive distance, ogromne automobile i još veće puteve – a sve smo ovo prošli i videli!

Tako se i grand „Klaud nekst“ gde smo bili Guglovi gosti završio spektakularnim brojem učesnika, nas preko trideset hiljada. Najavili su nam revolucionarne alate i tehnologije, a posebno pokazali sve što rade da postanu globalna infrastruktura „u oblaku“ za divelopere, startapove, biznise, vlade, i doslovno svakoga u oblasti za koju procenjuju da je sadašnjost, bliska i daleka budućnost – veštačka inteligencija (AI) u svemu, uvek, za svakoga. Bila je ovo nezaobilazna destinacija za sve koji svoje postojanje i poslovanje planiraju malo dalje od sledeće fiskalne godine; videćete, izraz „guglati“ za koju godinu neće značiti „pretražiti nešto na internetu“, već „upotrebiti AI da ti nešto završi“.

Videli smo tako da smo mi, Propulsion, povezani na svaki način, a na povezani.rs su i mnogi drugi pojedinci, biznisi, organizacije iz Srbije koji su demonstrirali sposobnost da prevaziđu izazove savremenog doba. Svima nama koji ističemo vrednosti kao što su sloboda, adaptabilnost i uspeh u globalnom kontekstu, koji cenimo autonomiju rada, koristimo digitalne alate za profesionalni razvoj i neprestano istražujemo prilike koje se pružaju izvan naših zajednica – vrata su nam širom otvorena ne samo da se povežemo sa svetom, nego da budemo svet. Odmah.

Post Views: 16

Originalni tekst