Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. On je od Kurtija zatražio primenu svih obaveza iz dijaloga, ali i što hitnije održavanje novih izbora na severu Kosova, prenosi N1.

O razgovoru predsednika Francuske i kosovskog premijera izvestilo je francusko predsedništvo. Navode da je Makron ukazao na „nepokolebljivu podršku Francuske nezavisnosti i evropskim integracijama Kosova“.

Makron je u razgovoru s kosovskim premijerom istakao svoju posvećenost dijalogu Beograda i Prištine i podršku evropskom posredovanju, te je pozvao na punu primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

On je pozdravio sprovođenje presude kosovskog ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, što je bio preduslov za početak procesa prijema Kosova u Savetu Evrope.

„Međutim, takođe u kontekstu zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope, on je podvukao značaj koji Francuska pridaje brzom i nepovratnom napretku u implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom“, dodaju iz francuskog predsedništva.

Makron se osvrnuo i na prošlonedeljni referendum za smenu gradonačelnika na Severu Kosova.

„Predsednik Makron je izrazio žaljenje zbog neuspeha glasanja o opozivu nekoliko gradonačelnika na Severu Kosova“, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Iako je referendum propao zbog bojkota Srba, francuski predsednik je uputio zahtev Prištini da što pre organizuje nove izbore.

„On je podsetio da je i dalje neophodno što pre organizovati nove izbore, uz učešće srpskog stanovništva“, poručuju iz francuskog predsedništva.

Post Views: 29

Originalni tekst