U pratećem programu Austrijskog filmskog festivala, koji se ove godine održava od 24. do 29. aprila u Kulturnom centru Beograda i na Fakultetu dramskih umetnosti, biće održano nekoliko programa posvećenih legendarnom reditelju austrijskog porekla Biliju Vajlderu, panel diskusija “Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry”, industry day namenjen profesionalcima u filmskoj industriji, kao i radionica glumca i muzičara Vudua Jurgensa.

U četvrtak 24. aprila, u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana prezentacija knjige eseja “O bulevarima, apartmanima i Biliju Vajlderu” na kojoj će govoriti urednik edicije Aleksandar S. Janković, selektor festivala Saša Radojević, i autori eseja Vesna Perić, Iva Leković, Milutin Petrović i Biljana Maksić.  Razgovor će moderirati urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović. 

U 20 časova istog dana, na programu je projekcija restauriranog filma “Seme zla” Bilija Vajldera iz 1934. godine. U ekskluzivnoj projekciji Vajlderovog najređeg filma i rediteljskog prvenca glumi 17-godišnja Danijel Darije u priči o maloletnim kradljivcima automobila. Proizveden je u Francuskoj sa malim budžetom, scene enterijera snimane su u garaži, a ubrzane jurnjave automobila po ulicama. Vajlder se priseća da je to bilo u nekim aspektima nalik na „Do poslednjeg daha“. Ova restauracija filma “Seme zla” zasnovana je na sigurnosnom negativu od 16 mm napravljenom od retkih originalnih materijala (koji najverovatnije više ne postoje) iz kolekcije Blackhawk Films, koji su skenirani u HD rezoluciji za ovo izdanje.

Bili Vajlder je bio reditelj i scenarista austrijskog porekla. Njegova karijera u Holivudu trajala je pet decenija i smatra se jednim od najsjajnijih i najsvestranijih filmskih stvaralaca klasičnog holivudskog filma. Dobio je sedam Oskara (21 nominacija), nagradu BAFTA, Zlatnu palmu Kanskog filmskog festivala i dve nagrade Zlatni globus.

U okviru Austrijskog filmskog festivala, 25. i 26. aprila u Kulturnom centru Beograda biće održan program za filmske profesionalce i stvaraoce “Imagine Green Filming” posvećen istraživanju teme zelene transformacije filmske industrije, oblasti sa najvećim negativnim uticajem na životnu sredinu u kontekstu kulture i kreativnih sektora. Program se sastoji od panel diskusije Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry, čiji će fokus biti usmeren na promišljanje različitih pristupa u pogledu zelene transformacije polja, kao i izazova i potencijala u njihovoj implementaciji iz perspektive javnih politika, i Industry Session segmenta, orijentisanog ka prezentaciji nove profesije – zelenog konsultanta u filmskoj industriji i analizi njegove uloge u kontekstu produkcionog procesa. U oba programa će učestovati značajni gosti iz Austrije, Lin (Ditlind) Rot (Filmska komisija Donje Austrije) i Nina Hauzer (Austrijski filmski institut).

Na Fakultetu dramskih umetnosti, dan nakon završetka zvaničnog festivalskog programa, 29. aprila specijalni gost biće Vudu Jurgens, zvezda austropopa i glavni glumac u filmu “Rickerl” koji će zatvoriti ovogodišnje izdanje Austrijskog filmskog festivala. On će sa profesorima i studentima razgovarati o muzici i zvuku, kao i svojoj ulozi u pomenutom filmu i nagradi za najbolju glavnu mušku ulogu na Diagonale filmskom festivalu u Gracu (april 2024). 

Post Views: 1

Originalni tekst