PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ne prihvata da početak formiranja Zajednice srpskih opština bude osnov za članstvo Kosova u Savetu Evrope ocenivši da se radi o uslovu za žaljenje međunarodnih saveznika.

ЛАЖНИ ПРЕМИЈЕР ПОБЕСНЕО ЗБОГ РАМПЕ У САВЕТУ ЕВРОПЕ: Курти - То је апсурдан услов, не прихватамо

Foto: Profimedia

Kurti je na sednici vlade u Prištini, rekao da je apsurdan zahtev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini, što je po stavovima Nemačke i Francuske prethodnih dana, uslov da se pitanje članstva Kosova u SE nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica SE sredinom ovog meseca.

– Mi vidimo članstvo posebno u smislu koristi koje donosi građanima, posebno nevećinskim zajednicama, dajući im pristup Sudu za ljudska prava. Vlada nije prihvatila nacrt izaslanika Miroslava Lajčaka jer je odbijen 26. oktobra 2023. godine. Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u SE Zajednicom. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu. Članovi 7 i 10 se ne mogu izvlačiti iz sporazuma, kao urgentno pitanje – rekao je Kurti.

Iz ambasada Nemačke i Francuske u Prištini poručili su da su vladi Aljbina Kurtija za prijem u Savet Evrope potrebni “drugi konkretni koraci ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom”.

Iz nemačke ambasade su podsetili da je njen ambasador rekao u svojoj objavi na Tviteru posle pozitivnog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: „Kosovo mora da uradi veliki posao“.

– Ovo se još nije dogodilo. Sada je na premijeru Kurtiju i njegovoj Vladi da ubede države članice drugim sredstvima, odnosno drugim konkretnim koracima ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, za koju se Kosovo obavezalo da će osnovati i koja je međunarodna obaveza – saopšteno je iz nemačke ambasade.

I iz ambasade Francuske u Prištini saopšteno je da bi slanje nacrta statuta EU za ZSO Ustavnom sudu obezbedilo podršku za članstvo u Savetu Evrope.

(RTS)

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst