DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da mu već godinu dana prištinski režim na čelu sa privremenim premijerom Aljbinom Kurtijem sprečava da poseti prostor KiM protivno svim sporazumima, a posebno sporazumu o zvaničnim posetama.

КУРТИ МИ ГОДИНУ ДАНА ПРОТИВНО СВИМ СПОРАЗУМИМА ЗАБРАЊУЈЕ УЛАЗАК НА КиМ Петковић: Како да уопште пчричамо о нормализацији односа

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

– Ja sam svoju posetu najavio na vreme, u skladu sa svim procedurama, iako smo nedavno u Briselu ponovo pokrenuli to pitanje. Zaista je neodrživo da na takav način Kurti krši sporazum o zvaničnim posetama. Ponovo su se oglušili o sve dogovore i na jedan odvratni način mi ponovo zabranili ulazak na prostor KiM – rekao je Petković za TV Pink povodom zabrane da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

Dodao je nije dobio nikakvo obrazloženje za zabranu i da je mejl sadržao samo jednu rečenicu u kojoj je navedeno da mu je zabranjena poseta. On dodaje da je cilj njegove posete bio verske prirode.

– Cilj je bio da prisustvujem vaskršnjoj liturgiji i ponoćnoj liturgiji u Visokim Dečanima, da budem sa našim narodom i u manastiru Gračanica i u Manastiru Draganac u Kosovskom pomoravlju. Da se tamo sretnem sa našim najmlađima – rekao je Petković i dodaje da mu Priština ne dozvoljava da poseti KiM čak i kada je priroda obilaska isključivo verskog karaktera.

Petković naglašava da Priština i Kurti zloupotrebljavajući sporazum pokušavaju da svojoj javnosti pokažu kako su nekakva država.

– Nikada neće biti država, pa mi zabranjuju ulazak na prostor KiM. Kako onda uopšte da pričamo o normalizaciji odnosa i bilo kakvom drugom dogovoru, kada na stvarima koje bi trebale da budu najnormalnije, Priština pokazuje apsolutnu nezainteresovanost i zlonamernost i gazi sve ono što smo se dogovorili – zaključio je Petković.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO – Dokaz da Kurtujev poslušnik Radoica Radomirović namešta Srbe na hapšenje šiptarima

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst