Kosovo sve vreme ide u pravcu kao da će da ga reši neka Dora Bakojani, činovnik sa nacionalnim bekgraundom poput Ahtisarija. Tako je zvučao i Aleksandar Vučić na najagresivnijoj konferenciji na kojoj je pričao i o mogućnosti radikalnih mera – eventualnom izlasku iz Saveta Evrope, Briksu itd.

Da li je onda Srbija opet na prekretnici? Ili je prosto došlo vreme da se vidi na koju će stranu da krenu naprednjaci oko kojih su se 2012. prvi put u istoriji ujedinili „beli listići“ i „slavski krug dvojke“?

Deset godina nije mali period da se podvuče crta. Gde je Vučićeva? I kako je od miljenika Angele Merkel, koja je poslednju posetu imala u Beogradu, postao neprijatelj nove nemačke vlade, bez ozbiljnih kontakata i sa naslednikom u Angelinoj

stranci Fridrihom Mercom. Kako su najveći promoteri kosovske nezavisnosti od Amerikanaca postali Nemci? I da li sa Kristoferom Hilom, nezvaničnim ambasadorom SAD za Balkan, ima specijalne odnose ili ni jedan ni drugi nisu do kraja iskreni, pošto je Vučić ipak stasao uz Šešelja, a Hil uz Holbruka, koji je vodio politiku „zagrli neprijatelja“, kao nekad Regan Gorbačova.

Problem sa Kosovom je strateški. Tu postoje samo dva rešenja. Đinđićevo – podela Kosova, uz ekonomske reparacije, i Koštuničino – zamrznuti konflikt. Oba logična za njihove ideološke poglede koji su i blokirali 5. oktobar. Tadić je hteo nešto između, četiri stuba ka spolja, i dva (i Đinđićev i Koštuničin) unutra, iako je to imalo logiku posle Mastrihta i Svetske ekonomske krize, jer ni EU ni Zapad nisu imali šta da ponude. Vučić i Nikolić došli su na vlast posle 20 godina u opoziciji, ne računajući ono malo u senci Miloševića. Briselski sporazum potpisan je odmah po dolasku na vlast, i od tada traje taj proces, dakle u neku ruku Đinđićev, ekonomske reparacije i podela. Sa Nemačkom iza toga.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 04. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

NEDELJNIK 638

NEDELJNIK 638NEDELJNIK 638

Post Views: 25

Originalni tekst