– Naši ciljevi su jasni, ali ne uspevamo da ih ostvarimo s aktuelnim pravilima. Imamo previše pravila, premalo ulaganja, previše smo otvoreni i ne branimo sopstvene interese – poručio je francuski predsednik, naglasiviši da na „sastanak istorijom“ mora da se krene odmah, imajući u vidu da evropski kontinent kaska za SAD i Kinom.

КРАЈ ЛИБЕРАЛНЕ РАЗМЕНЕ? Историјске промене на којима инсистира француски председник Емануел Макрон

Foto AP

Najavio je i neke drastične promene, kao što je odustajanje od dosadašnjeg „svetog“ pravila slobodne razmene, u ključnim privrednim sektorima. Akcenat, kaže, treba staviti na „mejd in Jurop“, u čemu se slaže s Nemačkom. Želja mu je da Evropa postane „svetski lider“.

Insistirao je na pojednostavljivanju administracije:

– Treba prekinuti s komplikovanom Evropom. Dugo smo se bavili detaljima.

Takođe, predložio je da se u evropske sporazume unesu preference o evropskoj vojnoj i svemirskoj industriji. Insistirao je na kredibilnoj evropskoj odbrani, jakoj vojnoj industriji i „ratnoj ekonomiji“. Naglasio je da francuski „rafali“ postaju standard u evropskoj odbrani.

– Evropa mora da zna da odbrani ono do čega joj je stalo – poručio je.

Naveo je i da EU treba da se okrene drugim partnerima.

– Evropska politička zajednica je sigurno dobro mesto da se izgrade nova paradima sigurnosti i zajednički okvir bezbednosti i odbrane – rekao je Makron i poručio da se na to nadovezuje evropska diplomatija, sa proširenim kapacitetima koji će pokazati da EU „nije vazal SAD“ i da zna da sarađuje sa svim regionima u svetu, od Afrike do Latinske Amerike.

Istovremeno kao glavni uslov evropske bezbednosti naveo je da „Rusija ne pobedi u agresivnom ratu“ u Ukrajini.

Založio se za odbijanje bipolarne konfrotacije u svetu Zahteva bolju zaštitu evropske infrastrukture, ulaganje u informatiku i veštačku inteligenciju, dok poljuoprivredu, hranu i legove vidi kao važan segment suvereniteta. Hoće i promenu monetarne politike.

– Ne možemo da imamo monternu politiku u kojoj je jedni cilj inflacija – kazao je, insistirajući da se u obzir uzmu i privredni rast, dekarbonizacija i klima.

Zauzeo se za jaku ekonomiju, jačanje kupovne moći, strateško obezbeđivanje suvereniteta. Naglasio je da je potrebno više stotina milijardi evra zajedničkog evropskog ulaganja u investicije. Ukazao je da Evropa u tom smislu čini tri greške: previše je štednje bez ulaganja, premalo je preuzimanja rizika, dok svake godine 300 milijazrdi evra ušteđevine evropskih građana finansira američke fondove.

Povodom njegove izjave o „smrtnosti Evrope“ naglasio je da će se to dogoditi, ako EU ne bude štitila svoje grance i ako i dalje bude zavisila od drugih.

Na evropskom planu, zagovara kao neophodnu kvalifikovanu većinu u donošenju odluka u spoljnopolitičkom i fiskalnom domenu. Jaka Evropa po Makronu znači i odbrana njenih granica protiv migranata koji remete evropska društva.

– Svugde u Evropi naše vrednosti i kulture su u opasnosti – upozorio je, istkavši da „Evropa može da umre“ ako se ništa ne učini.   

Osudio je napade na „liberalne demokratije“ i naglasio da je potrebna „jaka Evropa koju će poštovati u svetu i koja će osigurati sopstvenu bezbednost.“ Primetio je, kao izvor zabrinutosti, i „uzmicanje demokratije“ i tražio da se stane u odbranu evropskog humanizma, zalažući se za slobodu medija i univerziteta i podelu vlasti. Evropski lideri, kaže, imaju odgovornost kada se pojavljuje sumnja u nauku i demokratske vrednosti, pa je zatražio da se sprovede opsežna reorganizacija društvenih mreža preko kojih mladi formiraju svoje demokratsko opredeljenje, uz roditeljsku kontrolu za mlađe od 15 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst