Ima tome i više od decenije kako je Crna Gora postala „in“ destinacija, ne samo za odmor, već i za ulaganje i kupovinu nekretnina. Zahvaljujući prijatnoj klimi, nadaleko čuvenom gostoprimstvu, sjajnim novootvorenim restoranima, ali i prirodnim lepotama kakvih ima malo gde na svetu, sve više stranaca otkriva crnogorske čari.

Onaj ko dođe – uvek se vraća, stara je to bila izreka i stari „recept“ koji je opisivao Crnu Goru; a ima li šta lepše nego da se vratiš na nešto što je – tvoje?

Upravo zato sve veći broj stranih državljana odlučuje se da iskoristi neke od povoljnih uslova plaćanja i da izabere sebi parče raja unutar možda i najlepše evropske zemlje. I dalje se u Crnoj Gori luksuzna nekretnina može kupiti povoljnije nego na nekim „izvikanim“ destinacijama, i dalje ćete u njoj naći partnera koji će vam pomoći da ostvarite svoje snove, i dalje ćete uživati u dodatnim sadržajima zbog kojih se u Crnoj Gori živi, a ne samo letuje.

Ko su kupci nekretnina u Crnoj Gori, odakle dolaze i šta im je najvažnije? O tome možda najbolje svedoče najnoviji podaci o nivou stranih direktnih investicija u sektor nekretnina u Crnoj Gori.

Niko Laković, partner i izvršni direktor u crnogorskom predstavništvu čuvene kuće Sotheby’s International Realty

„On je bio na nivou rekordne 2007. godine i iznosio je 463 miliona eura. Interesantno je da su najveći kupci upravo iz Srbije“, navodi za Nedeljnikovo ekskluzivno How To izdanje Niko Laković, partner i izvršni direktor u crnogorskom predstavništvu čuvene kuće Sotheby’s International Realty. „Nemci su na trećem mjestu, a građani Sjedinjenih Američkih Država na petom, s tim što možemo reći da je ponajprije riječ o građanima porijeklom iz zemalja bivše Jugoslavije.“

Podaci o FDI (direktne strane investicije) pokazuju da su državljani Srbije uložili 78 miliona EUR u nekretnine u Crnoj Gori samo u 2023. Na drugom mestu su Rusi sa 56 miliona EUR, a treće mesto „dele“ Nemačka i Turska sa 51 milion EUR. Na listi su još i državljani SAD, Ukrajine, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Češke i Austrije.

Postoji, kako smo nagovestili, na sve ono što taj maleni dragulj Mediterana ima, još jedan odličan razlog što stranci hrle u Crnu Goru i što je sektor nekretnina „zdraviji“ nego što je bio još od velike ekonomske krize 2008. Reč je, naravno, o privlačenju visokoplatežne klijentele, i o novim kompleksima koji nastavljaju da privlače pažnju investitora i medija širom sveta.

„Poreske stope, kako one za preduzeća, tako i za privatna lica, među najnižima su u Evropi; trenutno ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju kretanje kapitala; a uprkos inflaciji, troškovi života i dalje su mnogo niži nego u Zapadnoj Evropi ili Severnoj Americi. I otvaranje nove firme je vrlo jednostavno“, podseća Niko Laković, uz napomenu da crnogorska vlada daje stranim investitorima istovjetan status kao i domaćima.

Važno je napomenuti da iskusni znalci crnogorskog tržišta nekretnina, među kojima prednjači Sotheby’s International Realty, mogu da se „nađu“ svim zainteresovanim i da im otkriju kakve sve to pogodnosti čekaju one koji maštaju o novom domu u srcu ili u zaleđu Boke kotorske ili u nekom od živopisnih crnogorskih gradova.

Dodajmo i da standardna stopa poreza na nepokretnosti iznosi od 0,25 do 1 odsto tržišne vrednosti na godišnjem nivou, sem izuzetaka kada iznosi do 5 odsto. To znači da će svi kupci moći da izvuku maksimum iz svoje investicije i da ostvare veći povrat.

Luštica Bay

Jedan od rezidencijalnih kompleksa koji privlači najviše uzdaha, ali i planova, jeste Luštica Bay, koji se može podičiti beskamatnim petogodišnjim planom otplate nekretnine, ali i mogućnošću useljenja ili iznajmljivanja rezidencije na moru pre isteka otplate.

Primera radi, u vrhunskim golf rezidencijama The Peaks, koje će vam oduzeti dah panoramskim pogledom na Jadransko more i golf teren (dizajnirao ga je čuveni golf-arhitekta Gary Player), dvosoban apartman od 106 metara kvadratnih može se kupiti za 740.000 EUR sa povoljnim planom otplate. Kupac plaća svega 10% depozita, a ostatak u 15 kvartalnih rata u periodu od pet godina.

I Portonovi nudi klijentima – pardon, budućim vlasnicima – iz čitavog sveta mogućnost plana otplate od pet godina, uz 20 odsto depozita za apartmane i vile. Na ovaj način se luksuzno opremljen, jednosoban apartman u Marina naselju, površine 82 m2, može dobiti po ceni do 755.000 EUR.

Marina naselje, Portonovi

A brojni koji ulaganje u luksuzne nekretnine ne vide samo kao priliku za opušteni, ispunjeni život, nego i kao odličnu priliku za ulaganje, biće posebno oduševljeni kada čuju i za program upravljanja nekretninama u Portonovom za vlasnike domova.

Sa ovim programom, vlasnici domova moći će da provode vreme u svojoj rezidenciji kad god njima odgovara, a kada nisu tu, njihova nekretnina će biti iznajmljena od strane tima eksperata koji će na sebe preuzeti sve, od marketinga i održavanja do komunikacije sa gostima.

The Dreams, Dukley Gardens

Treći „dragulj“ u kruni luksuznih nekretnina, Porto Montenegro, nedavno je objavio svoj najekskluzivniji projekat dosad. Naselje Synchro Yards, izgrađeno na mestu nekadašnjeg brodogradilišta, uključuje ekskluzivne rezidencije sa pogledom na zalaske sunca u zalivu, jedinstveni hotel IVO sa pet zvezdica. U zgradi Aeris, sa 22 rezidencije na pet spratova, mogu se pronaći jednosobni, dvosobni, trosobni ili četvorosobni stanovi i penthausi, a u zgradi Aurora, delu IVO 5* Hotel&Residences, vlasnike čekaju ne samo nekoliko bazena i restorana, već i globalna mreža privilegija. Cene se kreću od od 15.000 EUR do 24.000 EUR po kvadratnom metru.

A da Crna Gora još u nečemu prednjači, i to na evropskom nivou, govori i podatak da se u Dukley Gardens nekretnine mogu kupiti za kriptovalute (Bitcoin, Ethereum i još vodećih deset kriptovaluta). U najnovijem projektu, The Dreams by Dukley, u blizini marine Porto Montenegro, jednosoban apartman sa garažom i ostavom površine 68 m2 košta 790.000 EUR, uz plan otplate na period od 18 meseci, sa ekskluzivnom prilikom za ulaganje i garantovani godišnji povrat novca do 6%.

Sve su to trendovi koji idu u prilog Crnoj Gori, a što je tokom 2023. otkrio veliki broj stranaca. A kakva su očekivanja za budućnost? Svetla, kaže čovek koji to vrlo dobro zna, Niko Laković.

„Svi indikatori ukazuju da će i cene i obim prodaje nastaviti da rastu. Crna Gora je mlado tržište koje ima mnogo prostora za dalji rast“, zaključuje prvi čovek Sotheby’s International Realty u Crnoj Gori.

Post Views: 4

Originalni tekst